Moje šťastná hvězda

Zatočte s podzimními alergiemi

Správnou diagnózou si ušetříte starosti

Jsou pro vás jarní a letní měsíce utrpením, protože nedáte kapesník z ruky? Pálí vás oči a celé tělo ukrutně svědí? Pak se dobře připravte na podzim. Ani nyní si totiž někteří alergici neodpočinou. Potrápí je roztoči a plíseň! My vám ale poradíme, jak se těmto nezvaným hostům co nejlépe bránit.

Hlavní nevýhodou podzimních alergií je zejména to, že v okamžiku, kdy nám začne téct z nosu, nepřipouštíme si, že by za tím mohlo stát cokoli jiného než nachlazení nebo viróza. Pokud se ale od tohoto mnohdy mylného předpokladu oprostíme, můžeme si ušetřit celou řadu zbytečných potíží a starostí.

Teplo svědčí roztočům

Hned v úvodu je třeba uvést, že roztočů se nemáte šanci nikdy zcela zbavit. Ať se nám to líbí nebo ne, jsou součástí našich domovů. Živí se šupinkami naší kůže a nejčastěji se zdržují v ložním prádle, kobercích a závěsech.

Podzim je pro roztoče bezpochyby obdobím „žní“, protože zatímco během jara a léta tráví lidé spoustu času venku, často větrají a obvykle netopí, s příchodem chladnějších dní je tomu naopak. Začíná topná sezona, teplota v našich domovech stoupá, stejně jako sucho, a reakce na roztoče mohou být u alergiků výraznější.

Doporučuje se proto v tomto období více větrat a udržovat v místnostech teplotu kolem 20 stupňů. Vyčítá vám drahá polovička, že po ránu nestelete? Nyní máte důvod! Ráno je totiž vhodnější peřiny nezastýlat, ale nechat je volně provětrat.

Zmírnit projevy alergie můžete také tím, že se zbavíte koberců a závěsů a peřiny vyměníte za ty s umělým vláknem.

Vlhko je rájem pro plísně

Zatímco teplo vyhovuje roztočům, plísně si zase libují ve vlhkém prostředí. A podzim sám o sobě vlhký obvykle bývá. Odborníci většinou upozorňují na plísně uvnitř našich domovů, jen málokdy se však zmíní o těch mimo něj.

Venkovní plísně jsou přitom také velmi agresivní a zpravidla nemáme šanci jim uniknout. Vznikají totiž tlející vegetací – spadané listí, hnijící plody apod. Výpary z plísní se pak dostávají do ovzduší a u citlivých lidí způsobují alergickou rýmu a ucpaný nos.

Výjimkou pak nejsou ani astmatické problémy. Nebezpečné jsou ale pochopitelně i t y, které na nás číhají u nás doma. Své útočiště mívají zejména ve starých domech a chalupách. Podle nejnovějších poznatků můžete na plísně narazit dokonce i v novostavbách.

Moderní izolace domů a kvalitní těsnění plastových oken totiž znemožňují domu dýchat, vzduch tak nemá možnost cirkulovat, vlhkost se sráží a plísně se vesele množí. Jak ale proti vlhkosti a plísni bojovat? Pořiďte si tzv. fungicidní přípravky nebo odvlhčovač vzduchu.

Další ochranou před plísněmi a vhlkostí je odstranění všech potravin, které začínají plesnivět.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden