Můj kousek štěstí

Zatočte s vlhkostí a plísní v bytě

Rosení oken, chlad, vlhkost a plíseň, to řešíme s příchodem sychravého podzimu nejčastěji. Všechna tato negativa jsou ale řešitelná.

Rosení skel a rámů není způsobeno žádnou vadou okna. Naopak k němu přispívá, když okna dokonale těsní.Viníkem rosení oken je vzdušná vlhkost, která se sráží na chladných místech. Tento fyzikální jev neobelstíme. Je to ale signál nedostatečného větrání. Musíme začít větrat správně – krátce a intenzivně.

Vlhkost a plísně

Rosení oken by pro nás mělo být tedy prvním signálem zvýšené vlhkosti v bytě.Odtud je už jenom malý krok k plísním. Růst plísní podporuje vlhkost, teplota a živná půda. Plísním se dobře daří při teplotách nad 20 °C a vlhkosti kolem 80 %. Živnou půdu obstarají organické materiály obsažené ve zdivu, malbě, nebo uchycené na zdi.

Plísně se nejčastěji objevují v domech s nedostatečnou izolací a po stavebních úpravách, jako je výměna oken nebo porušení izolačního pláště domu. A také u bytů, jejichž sousední byt není vytápěn nebo se jedná o krajní byt.Platí stejné řešení, jako při rosení oken – začít správně větrat. Pokud však plíseň už zasáhla zdi, je potřeba ji odstranit vysušením, a teprve potom přistoupit ke škrábání omítky, při opačném postupu hrozí rozšíření plísně.

Je doma chladno?

Máte-li ústřední topení, musíte v první řadě radiátory řádně odvzdušnit. Pokud problémy přetrvávají, informujte správce domu. Může se totiž jednat o nedostatečnou regulaci celé otopné soustavy.Pro tento problém je typické zejména nedotápění bytů v nejvyšším patře. Chlad může ale trápit i obyvatele nad nevytápěnými sklepy. Byt, kde chlad stoupá od podlahy, je třeba zateplit vhodnou podlahovou krytinou nebo doplnit podlahy izolací.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden