Můj čas na kafíčko

Závidí si slavné sestry úspěch a slávu? Jdou si po krku?

Co je pravdy na tom, že sestry tak rozdílné jako Soňa (46) a Zuzana Norisovy (40) se nesnášejí a jdou proti sobě, aby urvaly co nejlepší role v herecky přeplněném českém, i slovenském rybníčku? Je pravda, že si přebírají milence a vjíždějí si do vlasů? Zatímco Soňa (46) je ztělesněním vážné, přemýšlivé ženy (proto také stále dostává takové role), Zuzana (40) se svým ďolíčkovým úsměvem vypadá stále jako malá, hrající si holčička.

Jako by měla doma stroj času. „Zuzka asi působí veseleji, víc se směje. Já se občas zamyslím a pak to vypadá, že se mi něco stalo. Možná působím smutná, i když nejsem. Dostávám role serióznějších žen, ale nestěžuju si, nemám pocit, že by nebylo co hrát. “ V krvi mají po dědečkovi italskou krev. A po babičce? Herectví. Dokonce po obou babičkách, které Soňu přivedly do dramatického kroužku. Zuzka se zas od malička ráda předváděla. To bylo: Zuzko, zazpívej a Zuzka zazpívala. Zuzko, zatancuj a ona tancovala i na znělku Televizních novin.

Jedna hned následovala tu druhou

Soňa se stala herečkou spíš náhodou, když se napoprvé dostala na konzervatoř. O šest let mladší sestřička ji všude následovala. „Už jako dítě jsem asi já byla větší raubíř. Zuzula byla takové děvčátko, které jsem musela přemlouvat k věcem, ze kterých by naši nebyli úplně šťastní. Strašně jsem ji strašila. Nevím, co jsem to měla za divnou úchylku, ale bavilo mě, když se lekla. Užila si se mnou, chuděra.“ prozrazuje Soňa. Zuzku s sebou brala i na internát, kde nasávala divadelní prostředí odmala. Byla s ní na jevišti i v zákulisí, „Nejlepší bylo, že jsem se mohla doma kamarádkám pochlubit, že mám podpis Darinky Rolincové (46), což byla Soni spolužačka.“

Největší jejich pády a lásky

Soňa nastoupila do Radošinského naivného divadla, kde si navzdory své ustarané tváři zahrála v tolika komediích, že má se smíchem vystaráno do konce života. Zuzka uvěřila slibované muzikálové kariéře v Praze, ale na čas skončily s kámoškou Michaelou Badinkovou (40) jako barmanky v irském pubu. Pak se sestřičky ocitly spolu před kamerou hudebního retro filmu Rebelové. Ze Zuzky, která hrála hlavní roli, se přes noc stala hvězda. Štíhlounkou krásku proslavila i její verze písničky Downtown americké popové zpěvačky Petuly Clarkové (87), na česká slova, která už v šedesátých letech zpívala Helena Vondráčková (72) jako „Pátá.“ Všechna rádia hrála v té době i další její rebelovský hit „Š š š“ (původbě Sugar Town od Nancy Sinatrové (79), který u nás před 50ti lety zpopularizovala zpěvačka Helena Blehárová (76). Zuzku milovaly tisíce mužů. Ale jeden dokonce tak bláznivě, že o ní dokonce napsal a vydal písničku.

Styděla se za svou váhu

Soňa měla v té době už zkušenost s bulimií. Někdo jí nakukal, že by měla zhubnout, tak to vzala doslova. Málem ji to stálo život. Zuzka zase strašně přibrala po dítěti. Má holčičku Julii (6), která už začala chodit do školy. Otcem je její herecký kolega Ondrej Kovaľ (40). Dlouho si dělalo okolí z její váhy legraci a kila navíc nešla dolů. Až se nedávno objevila na premiéře nového filmu Šťastný Nový rok a fotografové nevěřili svým objektivům. Štíhlá jak před dvaceti lety, v přilehlých červených šatech byla hvězdou večera.

Při stresu s ní mají maskérky co dělat

Zuzana má smůlu, že když jí něco v těle nefunguje , nebo prožívá stres, okamžitě se jí to odráží na kvalitě její pleti. Když točila slavný muzikál Rebelové, byl z ní režisér Filip Renč (54) zoufalý. Ze stresu se jí totiž dělala strašná vyrážka, a maskérky měly co dělat se zakrýváním. „Nevím, jestli někdy přijde doba, že budu mít pleť jako děťátko. Možná až po přechodu.“ Ani jedna ze sester nemá problém s češtinou, i když přízvuk poznáte. Soňa se steskem vzpomíná na doby, kdy nebyl rozdíl mezi češtinou a slovenštinou. „Tehdy bylo jedno, jestli se v televizi díváme na českou nebo slovenskou inscenaci. Je škoda, že dnešní, hlavně mladá generace už nemá takový přístup ke slovenštině. Přicházejí tím o další jazyk.“ V rodině Soni se mluví slovensky i maďarsky a německy. „My jsme stará prešpurská (bratislavská ) rodina a vždy se u nás mluvilo více jazyky.“ Jazykové zmatení pomáhala řešit i při nedávném natáčení seriálu Policie Modrava, kam režisér angažoval i německé herce. Ani Soňa není vdaná. S partnerem, muzikologem a dramaturgem Adrienem Rajterem (51) mají spolu dospívajícího syna Michaela (13).

Z divokých mejdanů až na samotu u lesa

Největší rozdíl v povahách našich sester se projevil při putování za prací. Zatímco Soňa nemá problém žít po dobu natáčení seriálu na hotelu v Čechách a výchovu syna nechat na partnerovi, Zuzana se vrátila z milované Prahy už nastálo na Slovensko. S partnerem si vybudovali vysněný domeček u lesa, kousek nad Bratislavou. Bláznivý život v Praze už jí nechybí, i když to byly krásné časy. Do práce chodila přes Karlův most. „I když se ráda bavím, neumím si představit, že bych se stále motala někde po barech. “

V Čechách jsou slavnější víc než doma

Teď už je Zuzana zase zpátky doma ve svém na Slovensku a hlavně si užívá svoji dceru Julinku. „Občas si uvědomím, že jsem v Praze prožila třináct let, vybudovala si tam jméno až si na Slovensku doteď mnozí myslí, že žiju v Čechách.“ Soňa už se také vrátila domů, ale má to přesně naopak, nabídky práce chodí spíš z Prahy. Možná bude zase od května do října bydlet v hotelu Jsou milující sestry nebo drsné rivalky? Soupeří spolu slavné sestry o slávku a úspěch? „Často se píše, že jsme rivalky, ale je to hloupost.“ říká Zuzana. „Máme se rády, fandíme si. Jednou se prostě daří víc té, jindy zas druhé.“ Jednou se stalo, že se ucházely o stejnou roli a vyhrála Zuzka. „Ale Soňa mi to přála. Tak, jako bych to přála já jí. Vždyť komu jinému přát úspěch, než vlastní sestře?“ Vídají se skoro každý víkend. U rodičů nebo na chatě. Když má některá krizi, okamžitě volá té druhé. „Ona byla vždycky moje důvěrnice. I naše děti se mají rády, i když je mezi rozdíl sedmi let.“

Není ta idyla až tak trochu podezřelá?

Vyjmenujme si krizové prvky: Soňa žije klidně půl roku v hotelu uprostřed štábu svalnatých herců. Temperamentní Zuzka je už zase štíhlá a plná chuti do života, což dokázala i nedávným padákovým seskokem. Zatímco cudná Soňa se stěží vymlouvá z nahých filmových scén. Obě v sobě mají nezkrotnou a vášnivou italskou krev. Obě za sebou mají nějaké to střídání partnerů. A neustále je o obě mezi hereckými kolegy velký zájem. A hlavně, ani jedna není vdaná! Nerozdělí slavné sestry nějaký chlap?

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden