Moje sladké tajemství

Zažijte dolce vita v Itálii

Itálie je jednou z kulturních kolébek lidstva. Můžeme se nechat oslnit architektonickými památkami, vychutnat si operu, zažít atmosféru italského fotbalu, zakusit Italské Alpy, obdivovat dlouhé písečné pláže či romantické zátoky omývané mořem. A italské jídlo? To je přímo vyhlášené!

Itálie, a zvlášť italská příroda vás nikdy neomrzí. Můžete tu obdivovat rozmanité pobřežní úseky plné středomořské vegetace i vysokohorské masivy a horská údolí, stále činné sopky, křišťálově čistá jezera, olivové háje i vinice.

Na kopcích vystavěná městečka a vesničky jak z obrázkových knih. Břehy Apeninského poloostrova omývá hned pět moří – Jaderské, Jónské, Ligurské, Středozemní a Tyrhénské.

Překrásné pláže

Desítky italských pláží jsou každoročně oceňovány Modrou vlajkou, která je synonymem pro kvalitu a čistotu. Křišťálově čisté azurové moře je lákadlem nejen pro milovníky koupání, ale také pro surfaře, potápěče i romantické duše, které si oblíbily projížďky na lodi.

Jedny z nejkrásnějších pláží najdeme v Kalábrii, patří mezi ty nejkrásnější na světě. Sardinii se přezdívá Evropský Karibik, Apulie v sobě skrývá nádherné zákoutí ke koupání a často ji obklopuje borovicový les či vápencové útesy.

Sicílie nabídne návštěvníkům odlehlá místa ke koupání jako v ráji. Pro milovníky moře bude třeba k poznání všech krásných míst hned několik návštěv. Pro pěší turistiku nebo vyžití zimních sportů se nám otevírá pohoří Italských Alp.

Ty dohlížejí na celou Evropu shora, najdete zde nejvyšší horu Evropy Mont Blanc. Můžete se nechat ohromit honosnými horami a přitom si užít aktivní dovolenou. Den na horách pak zakončíte v baru nebo v klidu hotelového wellness.

Památky s bohatou historií

Itálie je pokladnicí historických památek, o tom není pochyb. Vždyť právě tady se rodila evropská civilizace. Za návštěvu jistě stojí starodávný Řím, kde nás ohromí nejen Koloseum, chrám Pantheon či někdejší pulzující centrum Říma Forum Romanum.

Za dalšími památkami stojí za to vyrazit třeba do Milána, Verony, Pisy, Neapole, Benátek nebo Vatikánu. Ať se rozhodnete poznávat v Itálii cokoli, všude vás bude doprovázet italská nátura.

Italové si neodpírají drobné každodenní radosti, rodinu staví na první místo a je jim ctí, cítí-li se právě v jejich společnosti návštěvník dobře. Dbají na dobrý dojem.

Kontakt s temperamentními Italy doslova nabíjí energií a dost možná si právě v jejich společnosti uvědomíte, že pracovat se má proto, aby člověk mohl žít. Možná že právě v proslulém italském chaosu najdete zalíbení nebo zjistíte, že ono tu vlastně všechno tak nějak svérázně funguje a není potřeba se v životě zbytečně stresovat.

Buon appetito

Jídlo je pro Italy pojem. Jídlu se dává velký prostor a stolování je pro ně společenskou událostí. Různé oblasti v Itálii vynikají svou specializací na určitý pokrm či surovinu. V celé Itálii narazíme na perfektní křupavou pizzu, nespočet druhů pasty, vynikající zmrzlinu, olivy a sýry.

Vyhlášená je italská káva a lahodné víno. V přímořských oblastech zakusíme čerstvé ryby a mořské plody. Skvělé jsou zeleninové polévky či rizoto. Nesmíme zapomenout na uzeniny, šunku Prosciutto nebo salám Mortadella, to vše s porcí šťavnaté zeleniny a ovoce.

Stále to tu žije

Itálie jednou z kulturních kolébek lidstva. Doslova oplývá muzei, galeriemi, výstavami. Pořádají se zde světoznámé hudební, filmové a tradiční festivaly. Mezi nejznámější patří ten benátský v maskách.

Země je kolébkou opery a byl by hřích nechat si tu ujít návštěvu jednoho z vyhlášených operních domů či představení konaná pod širým nebem na náměstích, v historických divadlech a amfiteátrech.

Nejen pro muže je zajímavou kulturní událostí zhlédnout zápas italského fotbalu. Ve světě je známý díky vynikajícím výsledkům a atmosféra na stadionu je podmanivá.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden