Moje šťastná hvězda

Zázračná bylinka arnika

Arnika je pro své báječné hojivé schopnosti velmi žádanou léčivou rostlinou. Léči zranění a spolehlivě dezinfikuje.

Arnika je léčivá rostlina s dlouhou tradicí používání. Někteří bylinkáři ji považují za nejléčivější bylinu. Hojně se využívá i v homeopatii, proto docházelo k jejímu masivnímu sběru. Nyní je už ale přísně chráněná, její sběr ve volné přírodě není možný.

Užívejte ji s mírou

Uvolňuje krevní sraženiny, léči otoky, záněty kostí, pomáhá při revmatických bolestech, hojí ekzémy i akné a léči křečové žíly. Arnika se nejčastěji využívá v podobě tinktury, kterou koupíte v lékárně. Protože její nejvíce oceňovanou vlastností je její schopnost uvolňovat krevní sraženiny, říká se jí bylina na pády. Obklady se přikládají na pohmožděniny, podlitiny a modřiny. Díky arnice se zahojí dříve.

Je však potřeba dát si pozor na dávkování. Bylinka je při požití většího množství jedovatá a při příliš časté aplikaci může dojít ke spálení kůže. Používejte proto vždy tinkturu připravenou odborníkem.

Jako dezinfekce

Arniková tinktura má také dezinfekční a hojivé účinky, lze ji použít na drobné oděrky či štípnutí od hmyzu. Nelijte ji ale do otevřené rány. Tinkturu lze i kloktat. Má totiž protizánětlivé účinky..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden