Moje sladké tajemství

Zázračná chůze, nebo podvod?

Máloco je tak obyčejné jako chůze, a přitom má na lidský organismus tak zázračné účinky.

Prospívá srdci, reguluje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu, brání rozvoji artritidy a osteoporózy, a dokonce omezuje riziko Alzheimerovy choroby. Nezanedbatelný je vliv chůze na udržení správné tělesné hmotnosti.

Lež, co přežije desetiletí

Pokud ale i vy patříte mezi ty, kteří denně sledují krokoměr v touze dosáhnout hranice deseti tisíc kroků, máme pro vás špatnou zprávu. Jde totiž jen o marketingový trik.

Když v polovině 60. let začala jedna japonská firma prodávat krokoměry, chtěla prodej podpořit kampaní a spustila výzvu ujít deset tisíc kroků za den – je to pěkné číslo a dobře vypadá. To ovšem nijak nesnižuje prospěšnost chůze jako takové. Jen se pro klid vlastní duše nemusíte hnát za takovými výsledky.

Nemusíte se uštvat

Obecně se doporučuje třicet až pětačtyřicet minut pohybu minimálně pětkrát týdně. Podle nedávného výzkumu Harvardovy univerzity zaměřeného na ženy seniorky stačí již 4400 kroků denně, aby se u nich snížilo riziko smrtelných chorob.

Čím více ujdou, tím lépe, ovšem nad 7500 kroků denně už požadovaný efekt na zdraví nenarůstá. Jako u všeho i tady platí známé rčení, že nejlepší je všeho s mírou!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden