Můj čas na kafíčko

Zázrak jménem zázvor

Zázvor bývá používán především jako koření, ale skrývá v sobě daleko více, než jen štiplavě pikantní chuť koření asijské kuchyně.  

Zázvor zlepšuje zrak, tiší bolest, doporučuje se v případě nechutenství, špatného trávení, při nadýmání, průjmech, pocitech plnosti, infekčních chorobách i impotenci. Rovněž prospívá imunitě.

1. Posiluje imunitní systém Užívání zázvoru je jeden z nejlepších způsobů, jak si zvýšit svou obranyschopnost a zůstat zdraví. Zázvor má totiž silné protivirové účinky, například proti stafylokoku nebo streptokoku, působí antitoxicky, díky tomu, že čistí lymfatický systém a tím detoxikuje tělo, a nakonec je vhodný i proti mykózám. Podporuje pocení, které oceníte při zvýšené teplotě. Také se mu daří rozpouštět hlen v plicích, usnadňuje vykašlávání a zmírňuje bolest v krku. Je tak vhodným doplňkem při boji s nachlazením a chřipkou.

2. Léčí a chrání před záněty Pomáhá tlumit všechny běžné bolesti, včetně těch menstruačních. Mírní bolesti hlavy způsobené migrénou. Zázvor tlumí tzv. prostaglandiny a tím zmírňuje záněty v cévách a bolesti hlavy s tím spojené. A kde jinde byste využili protizánětlivé účinky zázvoru než u zánětlivých onemocnění? Zázvor tak zmenšuje bolesti spojené s nemocemi jako je dna, revmatoidní artritida či osteoartritida. Zázvor využijete i při povrchových zranění, neboť zrychluje hojení ran.

3. Udržuje srdce a krevní oběh zdravé Obsahuje hodně draslíku a manganu, kvůli kterým má blahodárné účinky na srdce, cévy a i močové cesty. Užívání v malém množství pomáhá také snížit vysoký tlak a cholesterol. Zázvor snižuje srážlivost krve a působí preventivně proti mrtvici. Osvědčil se i u diabetiků, nebo těch, kterým toto onemocnění hrozí. Normalizuje totiž cukr a zvyšuje účinek diabetických léků.

4. Zklidňuje žaludek a zahání nevolnost Zázvor zklidňuje podrážděný žaludek, přičemž pomáhá předejít nadýmání a plynatosti, a pozitivně působí na většinu zažívacích nevolností.

Pomáhá napravit jakékoliv poruchy trávení, působí proti střevním vředům a je také často doporučován na břišní koliky a dyspepsii. Využijete ho i jako přípravek pro zastavení průjmu způsobeného bakteriemi nebo pro mírnění symptomů spojených s otravou z jídla.

Jak bylinku používat?

Čerstvý oddenek – Nejčastější využití zázvoru je v jeho přírodní formě, jako rostlinu, kterou můžete sami pěstovat. Čerstvý oloupaný zázvor můžete přidávat jako koření do jídel a nápojů smoothies, nebo ho klidně po jídle žvýkat syrový. Pozor však na dávkování, které by nemělo přesáhnout jen 5 g denně. Kousky zázvoru lze také namočit do medu a nechat lehce zkaramelizovat na pánvi (kde předem rozpustíte máslo nebo ghí) a po vychladnutí mlsat jako zázvorové cukrátko, které vám pomůže spravit žaludek. Na problémy s klouby si zase můžete udělat pastu ze zázvoru a kurkumy a tou dvakrát denně natírat postižená místa.

Silný domácí zázvorový čaj je účinnou zbraní na posílení imunity. Zahnání chřipku i nachlazení, ale podporuje léčbu zánětů. Stačí kořen zázvoru oloupat, nakrájet, vylouhovat, a pak jen přidat med a citron pro dochucení. Čaj lze využít i k inhalacím, které uvolní dýchací cesty a pomohou zmírnit symptomy nachlazení. Zázvor bývá také přidáván spolu s dalšími bylinkami do různých čajových směsí.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden