Můj čas na kafíčko

Zázrak v cukřence

Chuť na sladké máme vrozenou a těžko s tím něco naděláme. Místo bílého cukru ale můžeme zvolit jinou přírodní variantu.Čím můžeme cukr nahradit?  

Sladká tráva neboli stévie

Přírodní sladidlo, vyrobené z rostliny Stevia rebaudiana, je hitem poslední doby. Neobsahuje vůbec žádné cukry a nemá žádnou kalorickou hodnotu. Navíc k jejímu trávení naše tělo nemusí vylučovat žádný inzulin, a to je důvod, proč je tak populární mezi diabetiky. Prý také snižuje chuť na alkohol a cigarety, podporuje hojení ran a pomáhá předcházet zubnímu kazu.
Použití: Stévii koupíte ve formě prášku i dražé. Použít ji můžete kdekoliv místo cukru. Krabička se sto tabletami vyjde cca na 45 Kč, ale je jen otázkou času, kdy bude cena přijatelná.

Hnědý cukr

Vzniká během výroby bílého cukru – v jednu chvíli se prostě proces čištění (kdy se zbarvuje hnědě zbarvené melasy) zastaví. Podle toho, v jaké fázi výroby se tak stalo, má cukr různé zbarvení. Na rozdíl od bílého cukru ještě obsahuje určité procento minerálů, aminokyselin a vitaminů. Není jich ale tolik, aby při běžné spotřebě nějak významně přispěly k našemu zdraví.
Použití: Hnědý cukr má příjemnou karamelovou chuť, pro kterou se s oblibou používá při pečení drobného cukroví, na oslazení kávy nebo třeba do koktejlů.   „Zdravě“ sladit lze také melasou, sladem či sirupem z agáve.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden