Moje šťastná hvězda

Zázvorková nedokázala žít bez smíchu

Herečkou být původně neměla

Osobitý výraz, rázná, ale zároveň roztomilá povaha a přirozený komediální talent dělá ze STELLY ZÁZVORKOVÉ (†83) jednu z nejdůležitějších hereček, která spoluvytvářela základy české filmové i televizní zábavy.

Přestože si to nepřáli a dceři nechtěli herectví dovolit, jako by umělecky založení manželé Zázvorkovi tušili, že jejich druhorozené dítko je pro komediální kariéru předurčeno, pojmenovali ji Stella (hvězda), podle románu hvězdáře CAMILLE FLAMMARIONA (†83).

Komediální sklony dovedly 15letou Stellu ke zkouškám na Státní konzervatoř. Jenže nebyla přijata. Později to hodnotila jako to nejlepší, co se jí mohlo stát. Místo toho totiž absolvovala hereckou školu v Divadle E. F. Buriana. Odtud její cesta vedla přes několik divadelních scén, kde se postupně seznámila se všemi velikány české komedie, včetně MILOŠE KOPECKÉHO (†73), který se nakrátko stal i jejím manželem. Vrcholem její mladické kariéry však bylo angažmá v Divadle ABC, kde pod vedením JANA WERICHA (†75) zářila do roku 1962.

Víc než herečka

Výřečnost, silný, pevný hlas, výrazná gestikulace a všudypřítomný temperament, který jejím rolím dodával náboj věčné energie. To byly přednosti, díky kterým Stella dokázala svůj talent povýšit na víc než pouhé herectví.

Toho si všimli i další bardi českého humoru, jako VLADIMÍR MENŠÍK (†58), JIŘÍ SOVÁK (†79), LUBOMÍR LIPSKÝ (†92) a také VLASTIMIL BRODSKÝ (†81), kteří nejenže komičku ochotně přijali mezi sebe jako kamarádku, ale hlavně jako rovnocennou kolegyni.

Díky nim měla Stella možnost přímo se podílet na úrovni a vývoji českého divadelního, později i televizního humoru. Její zábavné charisma se nehodilo pro vážné dramatické role, i ona sama se nejlépe cítila a nepřekonatelná byla v komediálních polohách.

Bez limitů

Mezi její opravdu výrazné výkony patří například ty ve filmech Anděl na horách, Zítra to roztočíme, drahoušku nebo Jak utopit doktora Mráčka. Už těchto pár snímků nasvědčuje, že od Stelly se dalo čekat všechno, jen ne jednotvárnost.

Nelimitovala ji ani korpulentní postava. Ta, naopak, dodávala jejímu herectví na roztomilosti. Zdaleka ne všechny její role byly samozřejmě hlavní. I v těch vedlejších ale dokázala předvádět takové výkony, že důležitější postavy mnohdy zastínila.

Závislá na smíchu

Nikterak cizí jí nebyla ani improvizace. Kromě klasických divadelních a filmových rolí tak mohla účinkovat jak v rozhlase, tak v nejrůznějších zábavných formátech, především v estrádách, díky kterým sklízela obrovské úspěchy. Sama Stella se netajila tím, že dokázat lidi rozesmát je pro ni jistý druh závislosti. „Toužím z publika slyšet smích, protože ho miluju,“ říkala. Smích pro ni byl elixír mládí. Hvězdná Stella Zázvorková zemřela na infarkt 18. května 2005, měsíc po svých 83. narozeninách.

S Milošem Kopeckým krátce tvořili manželský pár.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden