Moje šťastná hvězda

Zcela přírodní antibiotika z kuchyně a z vaší spíže

Lékaři začali používat antibiotika přibližně před sto lety. Protože tento lék zachránil životy milionů lidí po celém světě, stalo se datum jeho objevení jednou z nejvýznamnějších událostí moderní historie.

Nevhodné předepisování antibiotik i na infekce nebakteriálního původu, tedy virové anebo mykotické, však snižuje jejich účinnost. Rovněž má za následek stále se zvyšující odolnost některých bakterií proti běžně používaným antibiotikům. Než tedy budete po svém lékaři vyžadovat antibiotika, zamyslete se nad tím, zda vám, alespoň v počátku nemoci, neprokážou stejnou službu osvědčené domácí prostředky.

Česnek vás nakopne

Vždyť třeba takový zdánlivě obyčejný česnek dokáže hotové zázraky. Česnek je známý pro své antibiotické, protivirové a protiplísňové účinky. Pomáhá nastartovat imunitní systém, snižuje pravděpodobnost onemocnění srdce a mozkové mrtvice. Obsahuje velké množství vitaminů, hlavně C a antioxidantů, které hubí bakterie a volné radikály v krvi.

Jeho užití je skutečně všestranné. Pomůže od bolesti ucha a zánětu průdušek. Dokáže zahnat nejen chřipku a nachlazení, ale také plísně. Česnek je nejúčinnější v čerstvé podobě či tinktuře. Proto by se měl při vaření přidávat až na závěr, aby se nezničily účinné látky.

Cibule usnadňuje vykašlávání

Podobné účinky jako česnek má i cibule. Díky silicím s obsahem síry, které se z ní uvolňují hlavně při krájení, a flavonoidům působí příznivě při nachlazení a postižení dýchacích cest. Je účinná rovněž jako podpůrný prostředek k rozpouštění hlenů, usnadnění vykašlávání nebo při ucpaných dutinách. Cibulová šťáva působí dezinfekčně, a to nejen zevně, při štípnutí hmyzem a jiném drobném poranění, ale také vnitřně proti parazitům. I samotné vdechování výparů působí blahodárně na uvolnění zalehlých dutin při rýmě a nachlazení. Zkrátka za málo peněz toho dokáže opravdu hodně.

Křen zabíjí bakterie a viry

Štiplavý křen obsahuje velké množství vonných prchavých a silně účinných látek, které zabíjejí bakterie a viry. Křen se používá nejen jako prevence, ale také při léčbě nachlazení, které je spojeno se zahleněním a zalehlými dutinami. Nebo jako podpůrná léčba při zánětech mandlí a angíně, neboť má výborné protizánětlivé vlastnosti.Po léčbě klasickými antibiotiky rovněž napomáhá přirozenému obnovení střevní mikroflóry.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden