Zdravé a štíhlé tělo bez kalkulačky!

Hodláte se stravovat kvalitně a také levně? Chce to bílkoviny a sacharidy.

Stravovat se zdravým a chutným způsobem nemusí být náročné časově, ale ani finančně. Máme pro vás několik tipů, díky kterým můžete svůj jídelníček postavit na levných a zároveň zdravých a výživných potravinách.

Mnozí lidé se mylně domnívají, že jíst kvalitní stravu nezbytně znamená mířit na nákup do obchodu s názvem „zdravá výživa“. Podle odborníků je zdravou potravinou obvykle ta úplně nejzákladnější, která je minimálně průmyslově upravovaná, v ideálním případě tak není upravovaná vůbec.

Je čerstvá, tudíž obsahuje důležité živiny, vitaminy a minerální látky. Vypusťte z hlavy rovněž domněnku, že bez kalorické kalkulačky se zdravé stravování neobejde. Počítat si kalorie na kalkulačce má význam ve chvíli, kdy buď vůbec nemáte přehled o tom, kolik toho za den sníte, nebo i na doporučení lékaře musíte zhubnout.

Pokud ovšem zvolíte některé z následujících potravin, můžete si být naprosto jistá, že se vám za to vaše tělo odvděčí a přitom ani peněženka nebude volat o pomoc.

Upřednostňujte vždy čerstvost!

Jak s masem? Můžete ho omezit!

Bílkoviny jsou sice jednou z klíčových potravinových složek, díky kterým může člověk úspěšně hubnout a zároveň utužovat svaly. Ale dalším z rozšířených mýtů je, že kvalitním zdrojem bílkovin musí být výlučně drahé maso z mladého býka, přitom ve skutečnosti kvalitní zdroje bílkovin nemusejí „stát ranec“, a dokonce ani nemusejí být živočišného původu.

Maso sice patří mezi kvalitní zdroje bílkovin, stačí vám k tomu ale bohatě kuřecí prsa či vepřová kýta. Výborným zdrojem těchto živin jsou totiž i vajíčka, některé druhy sýrů a jiných mléčných výrobků, jako je například cottage či tvaroh, nebo rostlinné zdroje, jako jsou tofu, červená čočka, fazole nebo hrách. A tohle bezpochyby neslyšíte poprvé.

A co jako přílohu? Vsaďte na sacharidy!

Sacharidové potraviny jsou všeobecně nejlevnější ze všech makroživin, zároveň je jich na výběr obrovské množství. To může leckomu komplikovat jejich výběr z hlediska kvality. Úplně nejjednodušším pravidlem je vybírat si potraviny co nejméně průmyslově zpracované a dávat přednost jejich celozrnným variantám.

Kvalitním a k tomu levným zdrojem sacharidů jsou například ovesné vločky, některé druhy sypaných či zapékaných müsli, těstoviny, rýže, bulgur, kuskus, brambory, ale i celozrnné pečivo. Na zdravější pečení je potom vhodná například špaldová mouka, ze které si můžete upéci i chutné sušenky!

reklama
reklama

Komentáře