Můj kousek štěstí

Zdravé dásně

Krásný úsměv předpokládá zdravé zuby. Pravidelná ústní hygiena ráno a večer není tak složitá, ale kromě čištění zubů je potřeba věnovat se i zdraví dásní.  

Jen ve zdravých dásních mohou být zdravé zuby. Pokud při čištění zubů dojde ke krvácení, znamená to, že i když zatím dáseň vypadá normálně, může v ní už skrytě probíhat zánět.

Nedejte parodontóze šanci

Na vině jsou mikrobi, kteří se usazují na dásni u krčků zubů a postupně vytvářejí takzvaný plak a zubní kámen.Zánět pak může postupem času přerůst v parodontózu, což je nevratné onemocnění dásní vedoucí ke ztrátě zubů. Předejít tomu můžete celkem snadno, a to správným čištěním. Nezáleží až tak na tom, jakou zubní pastu nebo kartáček používáte, protože základem je především správná technika zacházení s kartáčkem.

  Čistěte i hůře dostupná místa

Bezprostředně po čištění zubů si nevyplachujte ústa. Klinický výzkum totiž potvrdil, že pasta pak může v ústech působit déle a účinněji. Na mezizubní prostory používejte dentální nit nebo mezizubní kartáčky, které udrží i hůře přístupné části zubů čisté. Jak s nimi zacházet vám nejlépe předvede dentální hygienistka, kterou byste měli navštívit stejně jako zubaře, tedy ideálně dvakrát do roka. Specialista si navíc všimne problémů s dásněmi a zuby dříve, než se rozvinou příznaky. A správně vám poradí, jak onemocnění léčit a zabránit jeho zhoršování.

Co ještě udělat?

Zdraví ústní dutiny škodí i kouření a přemíra sladkostí. Prospěšné jsou i některé potraviny, například jablka. Při jejich žvýkání dochází k čištění, které plak, ulpívající na dásních a zubech uvolní. Po jejich konzumaci si ale vždy vypláchněte ústa vodou.Jablka obsahují kyseliny, které škodí sklovině zubů.  .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden