Moje šťastná hvězda

Zdravé fermentování

Fermentace je známá už po staletí. Ve snaze zpracovávat přebytky z lovu vymýšleli naši předkové všechno, co se jen dalo.


Možností ale moc nebylo, pomáhal jen chlad, sušení nebo tepelná úprava. Pak ale přišli s dalším nápadem, jak uchovávat potraviny, a tím byla právě fermentace.


Jde vlastně o přeměnu přírodních látek za účasti bakterií, kvasinek a jejich enzymů na jednodušší látky, které jsou pro lidský organismus snáze stravitelné.


Tento proces se využívá k výrobě piva, sýrů, jogurtů, vína, obzvlášť zdraví prospěšné je ale kysané zelí, kefír, kimči nebo kombucha.


Lepší trávení a silnější imunita


Kromě lepší stravitelnosti mají ještě jednu velkou výhodu a tou je vyšší výživová hodnota. Kvašením se vytvářejí prospěšné enzymy, vitaminy skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a také probiotika.


Fermentované potraviny navíc posilují imunitu a snižují riziko rakoviny tlustého střeva a střevní záněty. Mají také velmi pozitivní vliv na zmírnění příznaků astmatu, kožních problémů, infekcí a alergií.


Posilují kardiovaskulární systém a díky velkému obsahu vápníku také kosti. A aby toho nebylo málo, pokud chcete dostat nějaké to kilo dolů, na to jsou kvašené výrobky jako stvořené!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden