Zdravé fermentování

Fermentace je známá už po staletí. Ve snaze zpracovávat přebytky z lovu vymýšleli naši předkové všechno, co se jen dalo.


Možností ale moc nebylo, pomáhal jen chlad, sušení nebo tepelná úprava. Pak ale přišli s dalším nápadem, jak uchovávat potraviny, a tím byla právě fermentace.


Jde vlastně o přeměnu přírodních látek za účasti bakterií, kvasinek a jejich enzymů na jednodušší látky, které jsou pro lidský organismus snáze stravitelné.


Tento proces se využívá k výrobě piva, sýrů, jogurtů, vína, obzvlášť zdraví prospěšné je ale kysané zelí, kefír, kimči nebo kombucha.


Lepší trávení a silnější imunita


Kromě lepší stravitelnosti mají ještě jednu velkou výhodu a tou je vyšší výživová hodnota. Kvašením se vytvářejí prospěšné enzymy, vitaminy skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a také probiotika.


Fermentované potraviny navíc posilují imunitu a snižují riziko rakoviny tlustého střeva a střevní záněty. Mají také velmi pozitivní vliv na zmírnění příznaků astmatu, kožních problémů, infekcí a alergií.


Posilují kardiovaskulární systém a díky velkému obsahu vápníku také kosti. A aby toho nebylo málo, pokud chcete dostat nějaké to kilo dolů, na to jsou kvašené výrobky jako stvořené!

reklama
reklama

Komentáře