Můj kousek štěstí

Zdraví si za své peníze koupit nedokáže

Jiřina Bohdalová (84)

Přesně před třemi lety podstoupila herečka Jiřina Bohdalová (84) operaci kolene. A od té doby se chová jinak. Nejen, že se více hlídá a pečuje o své zdraví, s nemocí se však dostavila i jakási životní touha dohnat vše, co by jí snad mohlo utéct.

Celý život byla zvyklá, že na co sáhla, to se jí podařilo. Jako velká paní herečka a moderátorka si dokázala získat srdce filmových, televizních i divadelních diváků a na svém kontě má nejen desítky milionů, ale i stejné množství nezapomenutelných rolí, které jí vynesly do nebes.
Od těch komediálních, kde po boku Vladimíra Dvořáka (†74) excelovala v televizním pořadu Televarieté, přes dramatické role například ve filmu Ucho. Tam zase zazářila vedle svého tehdejšího manžela Radoslava Brzobohatého (†79). Její hlas si oblíbily také děti, ke kterým už bude vždy promlouvat ústy Rákosníčka nebo Křemílka a Vochomůrky. Vzpomínky na usměvavou a veselou Jiřinu Bohdalovou jsou však již dnes minulostí. Před třemi lety jí totiž zdravotní problémy donutily vyhledat lékařskou pomoc a se silnými bolestmi musela nakonec podstoupit operaci kolene, která doslova ze dne na den změnila její život. Vše dopadlo dobře, herečka, která patří bezesporu k těm nejobsazovanějším si však zřejmě uvědomila, že už jí opravdu není dvacet. Potíže s pohybem však známou herečku zužují dál a její život proto není snadný. A ona byla přitom zvyklá, že všechno, co si kdy umanula, dokázala bez problémů zvládnout.

Jirina Bohdalova, Lubomir Focko, Marek Ciccotti

Zachraňuje vše prací?

„ Zlobilo mě koleno a musela jsem na operaci menisku. Protože to bylo laparoskopický, myslela jsem, že za týden budu běhat jako koroptvička, ale tak rychlá rekonvalescence nebyla,“ říká Bohdalová s tím, že hned jak to bylo možné, vrátila se zpět k práci, která jí pohání kupředu.
Stejně jako láska ke svým dvěma vnukům Vojtovi (20) a Markovi (29) a výlety na chalupu u Semil, kterou tolik miluje. V lékařských ordinacích všech různých zaměření je však od té doby čím dál častěji a proto se zdá, že s ní není stále všechno úplně v pořádku. Možná si Nesmrtelná teta jen uvědomila, že jí klepe devadesátka na dveře a že v jejím věku člověk nikdy neví, co může přijít následující den. „ Lékařů si vážím a mám mezi nimi řadu dobrých přátel, je to uctihodné povolání.
Že bych k nim lítala s každým „prdem“, tak to ne, ale když mě něco déle bolí, neváhám. Ve svém věku se hýčkat musím,“ přiznává herečka, která je navzdory datu narození ve svém rodném listě stále vitální. „ Chodím na preventivní prohlídky a nejen na ně. Když se člověk stará o své tělo, nemůže se mu to nikdy nevyplatit, naopak, pokaždé jen vydělá,“ popisuje Bohdalová svůj vztah k zástupcům jednoho z nejnáročnějších lidských povolání.

Bojí se další nemoci?

Možná i proto se Dáma na kolejích nyní příliš neusmívá. Své zdraví totiž na rozdíl od jiných věcí v životě sama ovlivnit nemůže a musí se proto spolehnout na lékaře, u kterých je v poslední době čím dál častěji. A ani vydělané miliony na účtu jí ztracené mládí a zdraví nevrátí. Snad proto začala být humorem sršící komička více uzavřená a arogantní vůči svému okolí. Možná je to však také tím, že kolem ní umírají blízcí a přátelé podobného věku jako je ona sama. Snad i proto žije ve společnosti o mnoho let mladšího muže, miliardáře Lubomíra Focka (61) a nechává se zahlcovat prací, která jí připomíná ztracené mládí. Sama také bez problémů řídí automobil nebo zvládá péči o svůj rozlehlý pražský dům se zahradou a chalupu, kam mizí vždy kdy jen může.
Sama však přiznává, že jí nohy pořád bolí. Přesto nebo právě proto chodí poslední dobou všude pěšky. Nebylo by ale lepší více odpočívat? Možná chce toho Jiřina Bohdalová ještě co nejvíce stihnout a zažít. Sama říká, že prý má energie na rozdávání. Jak dlouho jí však vrozený životní elán ještě vydrží?

.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden