Moje chvilka pohody

Zdravím nabité jáhly

Jsou zdravé, chutné a dobře stravitelné, neobsahují lepek a lze je připravit nasladko i naslano. Takové jsou jáhly neboli loupané proso. V minulém století v našem jídelníčku prakticky nebyly, ale teď zažívají renesanci.

Jáhly posilují oči a oslabené ledviny, hodí se v rekonvalescenci nebo při vysoké sportovní zátěži. Sportovci je milují, protože dodají energii na delší dobu, podporují regeneraci a tvorbu svalové hmoty a postaví vás na nohy při celkové únavě.

Jáhly dálepříznivě působí na zažívací trakt, slinivku, žaludek a slezinu. Díky obsahu železa pomáhají při chudokrevnosti, obsah křemíku zase svědčí třepícím se vlasům a lámajícím se nehtům, udržuje kůži elastickou a přispívá k hojení ran.

Další minerály

Jáhly jsou bohaté i na draslík, zinek, hořčík a fosfor. Draslík a hořčík jsou nezbytné pro správnou funkci srdce a draslík navíc dokáže eliminovat negativní následky nadměrné konzumace soli.

Zinek mimo jiné pomáhá hojení ran i regeneraci tkání. Fosfor se podílí na pevnosti a kvalitě kostí a zubů.

Pomohou zhubnout

Jáhly vám pomohou zatočit s nadbytečnými kily. Obsahují totiž spoustu vlákniny, je nepostradatelnou látkou při hubnutí.

Jak s nimi pracovat?

Před zpracováním se jáhly musí spařit, nejlépe dvakrát, vroucí vodou, aby se zbavily případné nahořklé chuti. Dále je to podobné jako s rýží – na jeden hrnek jáhel dva hrnky vody. Vaří se 12-15 minut.

Poté scedíme přebytečnou vodu a dále s nimi pracujeme tak, jak jsme třeba zvyklí nakládat s rýží. Můžeme je zavařit do polévky, upéct z nich koláč – jahelník se švestkami, vařit sladké nebo slané kaše, rizoto.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden