komerční sdělení

Ze sjezdovek rovnou do království minerálních koupelí

Sezona koupání v Janských Lázních v srdci Krkonoš ani v tuhé zimě nekončí, protože dva termální prameny – Janův a Černý – vyvěrají přímo pod budovou Lázeňského Domu a zásobují zdejší Aquacentrum teplou minerální vodou bez ustání. Zaplavat si v minerálce proto přijíždějí lidé zdaleka, nebo přímo ze sjezdovek na Černé hoře. Kombinace zimních radovánek a adrenalinových sportů s nejrůznějšími typy lázeňských pobytů je zde oblíbená, protože škála možností pro aktivitu i relaxaci je hodně pestrá.

Jediné lázně na české straně Krkonoš se rozprostírají ve výšce 600 metrů nad mořem na úpatí Černé hory, v pásmu čistého podhorského klimatu. Léčebné trasy na mnoha místech zasahují do horského pásma, proto zdejší klima působí jako léčebný prvek klimatoterapie, která je mimořádně vhodná k léčbě chronických chorob, alergií a dýchacích obtíží. S termální minerální vodou hydrouhličitano-vápenato-sodného typu jsou tyto přírodní léčivé zdroje balzámem pro tělo i duši.

Pohoda i adrenalin na sjezdovkách

Janské Lázně jsou vyhledávaným místem pro všechny, kteří mají rádi lyžování a koupání na jednom místě. V těsné blízkosti lázeňských hotelů i Aquacentra je v Česku největší lyžařský areál Černá hora – Pec, na jehož lanovku nastupují lyžaři přímo v městečku. Její předchůdkyně z roku 1928 byla historicky první lanovou dráhou v tehdejším Československu, jednalo se o technický skvost.

Dnešní osmimístné kabinky – mimochodem nejmodernější v zemi - přemístí lyžaře na Černou horu jen za pár minut, vyvezou je výš o 566 metrů po trase dlouhé 2303 metrů. Odtud se pak lyžaři na jediný skipas rozjedou po síti sjezdovek o délce 44 kilometrů. Pro adrenalin mohou zvolit ty nejprudší, tříkilometrové, pro pohodu a lyžařské začátky ty mírnější, pro děti oblíbený Live park Formánky, který letos dostal nový pojízdný koberec.

Asi největší vzrušení zde zažívají sáňkaři, protože zdolat Černou horu na tři a půl kilometru dlouhé sáňkařské dráze je jedinečným a netradičním zážitkem a dobrodružstvím. K večernímu lyžování zve 1600 metrů dlouhá sjezdovka Protěž, která je nejdelší osvětlenou sjezdovkou v České republice. Lákavá je také procházka po nové unikátní stezce korunami stromů hned na úpatí Černé hory. Je jednou z největších v Evropě, je bezbariérová a vede i do podzemí, ke kořenům krkonošských stromů.

Díky lázním je tu i v zimě Hawaii

Lyžaři, běžkaři i sáňkaři mohou rovnou z hor využít lázeňský komplex saun, vířivek a bazénu s minerální vodou a s péčí profesionálních fyzioterapeutů i masérů. Léčivé koupele jsou součástí procedur, které pomáhají regenerovat páteř, ploténky i klouby. Zážitek exotiky čeká na muže i ženy při Havajské masáži či masáži horkými lávovými kameny od špičkových lázeňských masérů, a také při zábalu do parafínu, nebo do rašeliny. Senioři si zase oblíbili léčebné pobyty spojené se cvičením na nejmodernějších rehabilitačních přístrojích. Zvláště pak na robotickém Alter G vyvinutém v NASA, ve kterém jsou ve vakuu nadlehčováni a mají pocit, jako by se ocitli „na Měsíci“.

Pobyt v Janských Lázních zpříjemní výjimečné ubytování v perle lázeňských hotelů – Terra*** Superior s moderním vnitřním designem a vybavením. Všechny pokoje mají koupelny se sprchami, z nichž je na sebe možné nechat padat tropický déšť, zatímco venku fouká vítr či poletuje sníh. Jen v županu je možné projít chodbami Lázeňského Domu na procedury a do Aquacentra s každodenním volným vstupem. Oblíbené je také lázeňské fitko s profesionálním trenérem.

Zázraky zdejší vody ocenil i papež

Podle legendy objevil teplý léčivý pramen v Janských Lázních roku 1006 Jan z Chockova, zbrojnoš rytíře Albrechta z Trautenberku. Jenže pravděpodobnější je, že pramen nalezli ve druhé polovině 15. století prospektoři, kteří zde hledali rudu a vzácné kovy. A je dost možné, že se v Janské studánce vykoupal pozdější papež Pius II., který léčivý pramen údajně posvětil ještě jako papežský legát Piccolomini. První lázeňské zařízení nechal u pramene zřídit rod Zilvarů. Nejvíce však lázně proslavili Schwarzenbergové, kteří jej vlastnili 112 let. Díky knížeti Janu Adolfovi se zdejší léčebné kůry staly proslulými a lázně mohly vzkvétat.

www.janskelazne.com

Foto: SkiResort Černá hora - Pec

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden