Moje šťastná hvězda

Zeleninový boršč

Pochází z Ukrajiny, ale vaří se i v Polsku, Bulharsku a Rusku. Ano, řeč je o boršči! Dnes pro vás máme vegetariánskou verzi, která je stejně chutná, ale rychlejší na přípravu. Tak pojďte na to!

Ingredience:

1 lžíce přepuštěného másla

1 cibule

100 g řapíkatého celeru

200 g mrkve

3 stroužky česneku

1 lžice rajčatového protlaku

400 g rajčat v plechovce

2 bobkové listy

1 celá skořice

4 kuličky nového koření

3 tobolky kardamomu

3 stonky tymiánu

1,5 l zeleninového vývaru

250 g brambor

250 g červené řepy

350 g bílého hlávkového zelí

šťáva z jednoho citronu

třtinový cukr, sůl

Servírování:

zakysaná smetana

čerstvá hladkolistá petrželka a kopr

Postup:

1. Ze všeho nejdřív omyjte a očistěte zeleninu. Cibuli nakrájejte co nejvíc najemno, česnek nahrubo, řapíkatý celer na menší kostičky, mrkev a řepu na cca centimetrové kousky a brambory na větší kousky.

2. U zelí odstraňte košťál a horní listy a nakrájejte jej na centimetr široké proužky. U krájení zeleniny se hodně řiďte tím, jak velkou ji máte v polévce rádi. Myslete jen na to, že řepa a mrkev se vaří ze všeho nejdéle, tak ať nejsou největší.

3. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a začněte na něm opékat cibulku s řapíkatým celerem a mrkví. Opékejte do změknutí asi deset minut a pak přidejte česnek.

4. Ten nechte asi minutu rozvonět a dejte do hrnce rajčatový protlak. Opékejte další minutu, přilijte drcená rajčata a všechno koření.

5. Nechte společně asi dvě minuty probublat a přilijte vývar. Hned nato přidejte zbylou zeleninu – řepu, brambory a zelí – a přivéďte k varu. Přidejte lžičku soli a nechte vařit tak 30 minut. Nakonec dochuťte  šťávou z citronu.

Kdy je hotovo?

Hotovo je ve chvíli, kdy je všechna zelenina krásně měkká na skus a polévka je dokonale dochucená. Servírujte se štědrou porcí zakysané smetany a nasekaným koprem a petrželkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden