Moje chvilka pohody

Zelený čaj posílí imunitu

A nejen imunitu, také srdce a ledviny. Správně připravený zelený čaj má řadu pozitivních zdravotních efektů. Měli byste ho proto pít pravidelně.

Nejvíc antioxidantů

Při přípravě se lístky lehce napaří nebo jemně zahřejí a tak si zelený čaj zachovává původní antioxidanty, které jsou velmi prospěšné lidskému zdraví. Ze všech typů dnes dostupných čajů má zelený čaj nejvyšší hladiny těchto látek.

Zdravotní účinky

Zelený čaj je důležitým pomocníkem při předcházení zdravotním obtížím. Chrání nás před oslabením imunitního systému, srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem, snižuje hladinu cholesterolu i cukru, příznivě působí na pleť a kožní onemocnění.

Zabraňuje také tvorbě ledvinových kamenů. Poskytuje nejen vitamin C, ale obsahuje i další antioxidanty, které posilují obranné reakce vůči volným radikálům, způsobujícím rakovinové bujení. Jeho pití prospívá i našim zubům.

Antibakteriální složky totiž zvládají bojovat s bakteriemi způsobujícími zubní plak a mimo jiné obsahuje i fluor. Působí rovněž dobře na kondici sliznice dutiny ústní.

Správná příprava

Voda na přípravu zeleného čaje nemá být příliš tvrdá a má být čerstvá. Čajové lístky zaléváme vodou, která dosáhla teploty pouze mezi 70 a 80 °C. Před přípravou čaje konvici předehřejte, aby se listy dobře rozvinuly a uvolnily silice.

Konvice ani šálky by neměly být kovové, ale z keramiky, kameniny, skla nebo porcelánu. Na jeden šálek se dává jedna lžička čaje. Louhujte ho asi 2-3 minuty a pijte teplý. Čaj uchovávejte v těsnící nádobě a chraňte je před přímým světlem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden