Moje šťastná hvězda

Zeměžluč léčí žlučník i játra

Zeměžluč je všestranná bylinka, která by na vaší zahrádce neměla chybět. Využijete ji na přípravu aperitivu i léčivé tinktury.


Je to prastará léčivá rostlina, která se pro své blahodárné účinky využívá už od starověku. Zeměžluč je jednoletá rostlina, která dorůstá do až výšky padesáti centimetrů. Má červenorůžové květy  a sbírá se zejména nať. Pěstovat ji můžete především na skalce, nejvíce se jí bude dařit na teplejším jižním svahu.


Jak se pěstuje?


Nejlepší dobou pro výsev bylinky je konec jara a začátek léta. Před zasetím je však dobré semena namočit na tři dny do vody. Ideální teplota ke klíčení se pohybuje okolo osmnácti či devatenácti stupňů Celsia.


Rostlinu vysévejte na povrch substrátu a na místo, kde je dostatek světla. Při zálivce také dbejte na to, abyste semena ze substrátu nevyplavili. Zeměžluč vyžaduje dobře propustnou půdu, vhodné jsou proto suché a písčité půdy. Zalévejte ji spíše mírně. Zhruba čtyři dny po výsevu semeno vyklíčí.


Horní část natě sbíráme hlavně proto, aby rostlinka mohla znovu obrazit a kvést. Nať sušte ve vzdušné a suché místnosti na sušicích platech nebo zavěšenou ve svazcích.


S čím vám pomůže?


Jak samotný název bylinky napovídá, používá se především na zdravotní potíže spojené se žlučníkem. Taktéž ji ale můžete využít při léčbě chorob spojených s játry a dvanáctníkem. Pomáhá při nechutenství, pálení žáhy, nadýmání, plynatosti nebo při překyselení žaludku a špatném trávení.


Nejlepší dobou pro výsev bylinky je konec jara a začátek léta.

Léčivý aperitiv

Potřebujete podpořit zdravou chuť k jídlu, nebo trpíte křečemi žaludku? Připravte si domácí žaludeční likér. Jednu hrst usušené zeměžluči smíchejte s jednou lžicí sušeného pelyňku a puškvorce a vše zalijte alkoholem, například slivovicí. Nádobu uzavřete a nechte ji tři týdny macerovat na slunném a teplém místě. Pak sceďte a v případě potřeby konzumujte jako aperitiv.

Na poranění kůže

Tinktura ze zeměžluči se vám bude hodit při poranění kůže, například na odřeniny, spáleniny nebo menší řezné ranky. Skleněnou lahvičku naplňte sušenou natí a zalijte ji kvalitním vysokoprocentním alkoholem, například vodkou nebo rumem.

Nádobku uzavřete a uložte ji na stinné místo. Každý den s ní lehce protřepejte. Takto ji nechte odpočívat po dobu čtyř týdnů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden