Můj čas na kafíčko

Zemřel režisér Dušan Klein

Ve věku 82 let zemřel v neděli filmový režisér Dušan Klein. Proslavil se hlavně díky režii slavných Básniků. Natočil i desítky detektivek a komedií, mimo jiné Vážení přátelé, ano, Andělské oči nebo Konto separato. Byl také tvůrcem televizních seriálů.

Klein zemřel po dlouhé nemoci v jedné z pražských nemocnic. „Plánujeme jenom rozloučení v rodinném kruhu bez účasti veřejnosti, později dáme k dispozici kondolenční knihu,“ řekl pro média syn David Klein.

Dušana Kleina proslavili hlavně Básnici.

Pocházel ze Slovenska a v průběhu druhé světové války byl jako dítě spolu se svou matkou a bratry vězněn v terezínském ghettu. Později žil v Ostravě a v Praze, kde v roce 1963 absolvoval obor filmové režie, později na FAMU působil jako pedagog.

Nejznámější je Kleinova šestidílná série filmů o básnících. První tři části v osmdesátých letech přilákaly do kin přes pět milionů diváků. Trilogie se dočkala i porevolučních pokračování odrážejících novou realitu, tři díly vznikly v letech 1993, 2004 a 2016. V jeho tvorbě dominovala hlavně tragikomedie.

Při natáčení filmu Jak básnici čekají na zázrak v roce 2016.

V 80. letech sáhl i po tématech, která kritizují totalitní režim. Byly to filmy Dobří holubi se vracejí a Vážení přátelé, ano! Své bohaté zkušenosti předával Dušan Klein studentům na pražské FAMU a byl také u zrodu prvního českého nekonečného seriálu Ulice.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden