Můj čas na kafíčko
Zemřel Vašo Patejdl (†68). Odešel spoluzakladatel kapely Elán
Náhla smrt přišla nečekaně! Pláčou kolegové i fanoušci!
Zemřel Vašo Patejdl (†68). Odešel spoluzakladatel kapely Elán

Po krátké a těžké nemoci ve věku 68 let zemřel slovenský zpěvák, klávesista a textař Vašo Patejdl, spoluzakladatel slovenské hudební skupiny Elán. Kapela, která po několikaleté přestávce na hudební scéně chystala na září 2024 koncerty v Praze a v Bratislavě, to oznámila na sociálních sítích.

„S nekonečnou bolestí a prázdnotou v našich srdcích vám oznamujeme, že dnes 19. srpna 2023 nás v nočních hodinách po krátké a těžké nemoci navždy opustil mimořádný a vzácný člověk, náš celoživotní přítel, výjimečný a geniální hudebník a hudební skladatel megahitů světové úrovně, Vašo Patejdl,“ napsal Elán na facebooku.

Vašo Patejdl, který se narodil 10. října 1954 v Karlových Varech, spolupracoval i se slovenským zpěvákem Richardem Müllerem, pro kterého složil hit Po schodoch. Vytvořil také hudbu pro film Fontána pro Zuzanu z roku 1986, pro filmovou pohádku Sedmero krkavců z roku 2015 nebo muzikál Jack Rozparovač, který se hrál v pražském Divadle Kalich, ale také v Jižní Koreji nebo Japonsku.

Patejdl, který kromě zpěvu také hrál na klávesy, patřil k pilířům skupiny Elán. Její členové ji dali dohromady už v roce 1968, bylo mu tehdy čtrnáct. A jméno skupiny, plné jakéhosi revolučního optimismu, jí zajišťovalo možnost rozletu.

Na začátku sedmdesátých let jezdil Elán do zahraničí s převzatými písničkami, od druhé poloviny se snažili prosadit na domácí scéně. V roce 1978 nahráli první písničku, o dva roky později první desku s názvem Osmy svetadiel. Píseň Kaskadér zahájila nepřetržitou sérii hitů.

Od kapely pak Patejdl v roce 1985 odešel, ale o jedenáct let později se zase vrátil. Skupina změnila za léta hraní několikrát sestavu. Jádrem ale zůstávala trojice Ján Baláž, Vašo Patejdl a lídr Ráž.

K nejznámějším deskám patří Hodina slovenčiny (1985), Detektívka (1986), Neviem byť sám (1987), Rabaka (1989), Hodina nehy (1995) a Legendy 1-5. Alba z let 1995 (Hodina nehy), 1997 (Hodina pravdy) a 1998 (Elán Unplugged) dosáhla platiny.

reklama
Související články
Na první pohled to u nich vypadá jako láska z pohádky. Ale když si herečka Sara Sandeva (27) přivedla domů Jakuba Prachaře (41) ze seriálu Dvojka na zabití, křižovali se úplně všichni. Rozvedený čtyřicátník s dítětem, kterého média propírají kvůli bouřlivému rozvodu s Agátou Hanychovou (39). Řešil se majetek, dítě i nevěry. „Sarinko, to stejně nevydrží, viď? Jen teď je to hezký,“ ptala se Sandevy […]
Její účast ve StarDance může být velmi krátká. Lucie Vondráčková (44) přiznala, že se bojí. Povídá se, že je v ohrožení celá její kariéra. Za všechno může seriál Ulice! Diváci se s ní nebudou mazat a pošlou ji z taneční soutěže StarDance domů hned v prvním kole. S takovým scénářem podle všeho Lucie Vondráčková (44) částečně počítá. V seriálu Ulice […]
Jeden zdravotní problém za druhým. Vše způsobené faktem, že Dara Rolins (51) tvrdošíjně bojuje proti stárnutí, a možná tak přehlíží hranice toho, co je ještě schopna pro svou krásu podstoupit. Proč to všechno dělá? Říká se, že chce zůstat mladá a krásná hlavně proto, aby ji neopustil partner Pavel Nedvěd (52). Udržet si fotbalistu bude […]
Už si myslela, že si snad ani nikoho nenajde. Dva roky po rozchodu s manželem Jaroslavem Vítem (47) a jen pár měsíců po oficiálním rozvodu ale krásná moderátorka Iveta Lutovská (41) vykřičela do světa, že je konečně zase zamilovaná! „To je můj Vojta,“ tetelila se blahem na přehlídce v Brně. A nutno dodat, že modrooký […]
reklama
V premium článcích najdete to nejlepší z našich časopisů
Pondělí Běžte svému štěstí naproti
Středa Časopis, který vás naladí do pohody
Středa Týdeník o všem, co hvězdy tají
Čtvrtek To nejlepší, co si ke kávě můžete dát
Čtvrtek Konečně časopis, se kterým vyhrajete
Časopis se kterým minulost nestárne
Nezapomenutelné a milované hvězdy
Můj čas na kafíčko speciál
Extra porce příběhů ze světa slavných
Časopis, který ženám rozumí
Naše časopisy si můžete také výhodně předplatit!
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama

O nás

Jedinečný web, který Vám přináší aktuální zprávy ze světa slavných osobností. Můžete poznat skutečné životy populárních herců, zpěváků či jiných známých celebrit. Odhalit strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend.

Vaše redakce

Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz