Moje šťastná hvězda

Ženšen pětilistý je mocný všelék

Doma si ho vypěstujete celkem snadno. Listy ženšenu navíc můžete využívat během celého roku, a to nejen na přípravu medicín, ale i různých pokrmů.


Je neskutečně silným antioxidantem, který má obdobné účinky jako bájný kořen ženšenu. O něm se tradovalo, že dokáže každého učinit nesmrtelným. To je sice jen legenda, přesto je ženšen skutečně léčivý a vyléčí mnohé z našich zdravotních potíží.


Bude mu to slušet v závěsném květináči


Nejlépe uděláte, když si ho vypěstujete v květináči. Ženšen totiž nepřežije mrazy ani nižší teploty, proto se mu bude lépe dařit u vás doma. Zasaďte ho třeba do závěsného květináče. Vyhovuje mu vlhká humózní zemina. Vytvoří vám pak krásný převis. Květináč umístěte do polostínu.


Zasaďte ho třeba do závěsného květináče.

Prevence proti rakovině

Vědecké výzkumy poukazují na to, že pravidelným pitím ženšenového čaje si výrazně snižujete riziko úmrtí na různé druhy rakoviny. Rostlina obsahuje látky zvané gypenosidy, které obsahuje i ženšen pravý.

Co všechno umí?

Ženšen však obsahuje i spoustu dalších látek, které příznivě ovlivňují celý náš organismus. Posiluje imunitu a napomáhá lepšímu trávení. Snižuje i hladinu cholesterolu a cukru v krvi, zlepšuje fungování jater i ledvin. Reguluje krevní tlak a funguje i jako prevence proti infekční žloutence.

Domácí tinktura na posílení paměti

Tinktura z ženšenu vám napomůže k lepší paměti a soustředění a také odbourává únavu. Užívejte ji v případě potřeby po pár kapkách. Hrst listů léčivky umístěte do uzavíratelné sklenice a až po okraj ji zalijte vysokoprocentním alkoholem. Sklenici uzavřete a nechte ji stát na teplém a stinném místě po dobu tří týdnů. Pak tinkturu přeceďte.

Listy bylinky můžete přidávat k dochucení krémových polévek i vývarů.

Využití v kuchyni

Listy ženšenu pětilistého využijete celoročně, a to například i v kuchyni při přípravě teplých i studených pokrmů. Listy bylinky můžete přidávat k dochucení krémových polévek i vývarů, oceníte je i ve studených zeleninových nebo teplých těstovinových salátech. Připravit si z něj můžete i čaj. Dvě lžičky listů spařte 2 dl vody a louhujte pět minut.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden