Můj čas na kafíčko

Ženy mají lepší paměť než muži

S pamětí to není jednoduché. Zatímco pro někoho je uchovávání a následné vybavování informací snadnou záležitostí, pro jiného to představuje dlouhé minuty přemýšlení. Lze říci, kdo je na tom s pamětí lépe? Podle odborníků to jsou jednoznačně ženy, alespoň ty ve středním věku.

Ženy středního věku (45–59 let) s pamětí mnohem lépe než muži, které porážejí ve všech paměťových dovednostech. A to přestože se mnohé z nich právě v tomto období potýkají s počínajícími či již déle trvajícími projevy menopauzy. Mezi ty mimo jiné mohou patřit i poruchy soustředění nebo drobné výpadky paměti.

Po menopauze se paměť horší

Svou výhodu ale začínají ženy ztrácet po menopauze. Po menopauze se ale u žen situace rapidně mění, a to s poklesem hormonu estradiolu. Schopnost učení a vybavování se zhoršuje, jak potvrdily výsledné hodnoty, které poměřovaly výsledky u žen před menopauzou, v období menopauzy a právě po menopauze. Celkově až u 75 % všech starších lidí dochází k problémům s pamětí, většinou jde právě o ženy. U těch, které výpadky a problémy s pamětí trápily již dříve, například právě jako projev menopauzy, jsou následné problémy o to výraznější.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden