Můj kousek štěstí

Ženy v přechodu snášejí pandemii hůře

Pandemie komplikuje život všem, obzvláště zranitelnou skupinou jsou ale ženy v menopauze.


Těžce zkoušená psychika


Časté výkyvy nálad, náhlé pocity úzkosti, podrážděnost, záchvaty agrese či deprese – to vše jsou poměrně časté příznaky přechodu. K nim se nyní přidává stres ze současné nejisté situace, sociální izolace i vykolejení z běžně zažitého rytmu života. Proto je důležité dbát o své duševní zdraví. Pokuste se míru stresu snížit. Prvním krokem je připustit si, že realita je zkrátka taková, jaká je, a nemá smysl na ni nadávat.


Nenechávejte na sebe zbytečně působit stresující informace – zkuste vypnout televizi a rádio a informace si dohledejte až ve chvíli, kdy je opravdu potřebujete. Snažte se neponocovat, kvalitně jezte i spěte, a pokud je to možné, vyhněte se úplné sociální izolaci. Najděte si nějakou aktivitu, která vás uklidní a bude vás bavit.


Zajděte si na procházku do přírody, zacvičte si, začtěte se do knížky nebo oprašte staré koníčky. A pokud budete mít přesto pocit, že vám už všechno přerůstá přes hlavu, nebojte se obrátit na odborníky a požádat o pomoc.



Zaměnitelné symptomy


Někdy mohou ženu v menopauze vystresovat i její fyzické projevy. Návaly horka mohou navodit pocit horečky, která bývá jedním z příznaků onemocnění Covid-19. Teplota kůže při nich náhle vystoupá třeba i několik stupňů nad normál.


Podstatné ale je, že se při návalech nemění tělesná teplota a že se jedná jen o dočasný stav, což si můžete ověřit jednoduchým změřením teploty. Onemocnění koronavirem a klimakterium pak pojí i další příznaky, například bolest hlavy nebo dlouhodobá únava. V případě jakýchkoliv pochybností se telefonicky spojte se svým lékařem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden