Můj kousek štěstí

Zeštíhlet můžete v každém věku

Nejde vám už hubnout jako dřív? S věkem se metabolismus zpomaluje, a proto je potřeba jít na to jinak.

I když jste stále aktivní, s věkem klesá podíl svalové hmoty, což způsobuje, že spalování je pomalejší a udržet si váhu je stále těžší. Přesto nemusíte rezignovat.

Ne vždy je tuk špatný

Nejprve je třeba říct, že tukové „polštářky“ ve vyšším věku mají svůj význam. V některých případech totiž plní jakousi ochrannou funkci. Z tohoto hlediska je dobrý ten, který se ukládá na bocích a hýždích, případně na pažích.

I důkladné ranní protažení celého těla se počítá jako cvičení.

Naopak škodlivý je tuk na břiše a viscerální, tedy vnitřní, uložený hluboko v břišní dutině a různých orgánech, například játrech. Mírná nadváha tedy není vůbec na škodu – pomáhá nám například s lepší odolností proti nemocem, rychlejším zotavováním po různých lékařských zákrocích apod.

Ovšem nadváha by neměla překročit určitou hranici, aby se z ní nestala velká nadváha, nebo dokonce obezita, pak už zdravotní benefity zcela ustupují mnoha zdravotním rizikům.

Jděte na to jinak

Zapomeňte na diety, které způsobují rychlé váhové výkyvy. Při jejich držení se vám sice může podařit celkem rychle pár kilo shodit, ale po návratu k „normální“ stravě obvykle způsobují ještě rychlejší jojo efekt – kila se nejen vrátí, ale přibudou i nějaká navíc.

Takové rychlé váhové skoky organismu škodí mnohem víc, než by se mohlo zdát. Rozhodí nejen metabolismus, ale i hormonální hladinu a s následky se můžete potýkat hodně dlouho. Při cestě za přiměřeně štíhlou postavou je potřeba změnit přístup k hubnutí.

Oříšky a sušené ovoce je ideální varianta mlsání.

Budujte svaly

Je důležité zaměřit se na silový trénink, který podporuje udržování svalové hmoty. Zkuste cvičení s činkami nebo jinou zátěží. Podpořte tvorbu svalů i vhodnou stravou.

Ta je tvořena převážně z proteinů, proto do jídelníčku zařaďte bílkoviny, pokud možno každý den. Mezi kvalitní zdroje bílkovin patří například vejce, rybí, drůbeží a hovězí maso, mléko, syrovátka, tvrdé sýry, luštěniny atd.

Hormony v rovnováze

Hormonální hladina se u žen začíná měnit většinou už po čtyřicítce a nejvíc v období menopauzy. Ubývá mimo jiné i hormon estradiol, který pomáhá regulovat metabolismus, což může vést ke zvyšování tělesné hmotnosti.

Pomoci může strava bohatá na fytoestrogeny, tedy rostlinné ekvivalenty ženských hormonů. Dejte si například lněná či sezamová semínka, sušené ovoce, sójové výrobky apod.

Dovolte si odpočívat

Problémy se spánkem mohou být příznakem stresu i menopauzy. Bohužel i ty mohou způsobit přibírání na váze. Hladina hormonu ghrelinu, který podporuje chuť k jídlu, se při únavě zvyšuje, což vyvolává zvýšenou touhu po tučném a sladkém jídle. Dopřejte si osm hodin spánku denně a při problémech zkuste bylinky – třezalku, kozlík apod.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden