Moje sladké tajemství

Zhluboka dýchat

Dýcháme po celý život každou minutu, ale většina lidí správně dýchat neumí. Přitom nedostatečné dýchání zvyšuje riziko dýchacích a zažívacích potíží, nespavosti, únavy, bolestí hlavy i špatného krevního oběhu. Jak se naučit dýchat?

Základem pro nácvik správného dýchání je soustředění se na dech tak, aby byl vědomý a kontrolovaný. Existují tři základní fáze dýchacího procesu: brániční (břišní), hrudní a podklíčkové dýchání (do ramen).

Při hlubokém dýchání procházíme postupně všemi fázemi, jejich propojení se nazývá dechová vlna. Důležité je držet si správný postoj těla, který celkovému dýchání přirozeně napomáhá.

Umíte správně břišní dýchání?

Při nadechování si představujte, že se nadechujete nosem a pak skrze úzkou dlouhou trubici  za vaším pupkem nafukujete balon. Ten se zvětšuje spolu s vaší břišní krajinou (můžete položit ruku na břicho pro kontrolu). Pak následuje aktivní výdech, toho dosáhneme stažením břišní krajiny.

Při vydechování se balon zmenšuje a vy máte pocit, jako by vzduch byl pomalu vytlačován zpátky trubicí a ven ústy. Tento cyklus nádech/výdech zopakujeme alespoň 10krát. Cílem je zapojit bránici, tedy soustavu svalů oddělující plíce a břišní dutinu.

Bránice pak pracuje správně, v břišní dutině vzniká tlak, vnitřní orgány nejsou vyvaleny dopředu, jsou tímto tlakem v břišní dutině masírovány a prokrvují se.

Co je měchové dýchání?

Pro podporu činnosti lymfatického systému je velmi vhodné i tzv. měchové dýchání, je však určeno vyspělejším cvičencům. Toto dechové cvičení spočívá v rychlém stahování a roztahování břišní stěny.

Vzduch vytlačujeme z plic nosem prudkým stažením břišní stěny, jedním rychlým pohybem tedy stáhneme břicho k páteři. Po vydechnutí dovolíme plicím, aby se automaticky naplnily vzduchem, ovšem pouze přibližně do poloviny, aby nedocházelo k hyperventilaci.

Plíce se nesmí naplnit celé před dalším prudkým výdechem. Tento způsob dýchání pomáhá otvírat a čistit dechové cesty v hlavě a krku a odstraňovat různé jedovaté látky z plic a krve.

Pokud špatně dýcháte, projeví se to na nadměrném napětí svalů trupu a šíje, nevyvážená práce břišních a zádových svalů a neschopnost vnímat práci bránice ovlivňují držení páteře. Výsledkem jsou bolesti a zatuhlost celého těla.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden