Můj kousek štěstí

Zima? Zavolejte doktora!

Studené ruce, dobré srdce, říkalo se. Spíš jde ale o nedostatečné prokrvení.

Studené prsty? Dobře, je přece zima, tohle se odjakživa řeší ponožkami a rukavicemi... Ale co když to nepomáhá?

Pokud máte ruce a nohy jako z ledu i ve vytopené místnosti, nebo když ležíte v posteli pod peřinou, neberte to na lehkou váhu.

Kdo za to může?

Chladné ruce a nohy mohou provázet různá onemocnění. Obvykle může jít o špatné periferní prokrvování, tedy nedostatečné cévní zásobení končetin krví. Tento příznak ale může doprovázet také cukrovku, poruchu štítné žlázy nebo i chudokrevnost.

Studené ruce a nohy také někdy doprovázejí snížení kalorického příjmu, tedy držení diety. Příčinou studených končetin může být i náročná psychická situace, která způsobuje zúžení cév. Pokud se nezahřejí ani po delší době, pití horkých nápojů či při pohybu, nebo se potíže opakovaně vracejí, je vhodné se poradit s praktickým lékařem.

Pozor na mozek

Pokud se k potížím se studenými končetinami přidají poruchy paměti, rozhodně návštěvu lékaře neodkládejte. Může jít totiž o příznaky cévních onemocnění mozku, například zanedbaná léčba vysokého krevního tlaku. Časté zapomínání může být kromě toho i příznakem začínající demence.

Jak je zahřát?

Pokud špatné prokrvení nesouvisí s žádnou nemocí, zkuste vyzkoušet pár tipů, jak se pocitu studených rukou a nohou zbavit. V první řadě je to správné oblékání. Oblečení noste teplé, ale ne příliš těsné, protože by mohlo narušit cirkulaci krve v těle.

Zlepšit fungování cév může pomoci i úprava jídelníčku a životního stylu, tedy omezit konzumaci tučného masa, uzenin, kávy, sladkých nápojů a alkoholu. Na pomoc si pozvěte i bylinky. Skvěle prohřeje čaj se zázvorem, směsí bylin a koření, tinktura z pelargonie či jmelí, pomohou i prohřívací masti a gely, například s konopím, skořicí či kapsaicinem.

Dobré rady

• Ráno se zahřejte teplou obilnou kaší nebo vývarem.
• Krev rozproudíte i svižnou chůzí, tancem či jiným pohybem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden