Můj kousek štěstí

Zimní alergeny umí potrápit. Vyhněte se jim!

Jen za poslední dobu vzrostl podle posledních průzkumů počet alergiků až o 40 %. Rizikovou dobou je i zima, především díky topné sezoně se daří roztočům více než kdy jindy.

Chraňte koberce a lůžkoviny

Roztoči mají rádi odumřelé šupinky lidské kůže zapadané v peřinách a gaučích, ale také bakterie a plísně. Nejčastěji se objevují v kobercích a lůžkovinách. Projevy jsou různé. Od vyrážek, podráždění sliznice až po alergickou rýmu, kýchání či slzení očí. Výkaly roztočů se nejčastěji šíří vzduchem, kdy se spojují s částečkami prachu a usazují se na podlahách a nábytku. Potíže pociťujeme především ve chvíli, kdy tyto usazené částečky rozvíříme.

Nebezpečný prach

Domácí prach je pestrou směsicí látek a množství alergenů. I když se v každé domácnosti jejich složení trochu liší, nejčastějším alergenem, který si doma pěstujeme téměř všichni, jsou roztoči. Žijí v prachu, který se nachází všude, a to nejen v bytech, ale i na pracovištích.

Roztoči rádi teplo

Topná sezona a k tomu mírné vlhko roztočům vyhovuje. Zhoršují se i alergické příznaky, protože trávíme mnoho času v uzavřených prostorách s alergeny, a navíc podceňujeme větrání. Nejúčinnější zbraní proti alergenům je pečlivé vysávání.

Jak zmírnit příznaky vaší alergie?

Zbavte se prachu s alergeny vysáváním. Snižte v bytě vlhkost, eliminujte líhně, zbavte se starých péřových polštářů, přebytečných záclon. Pravidelně a důkladně větrejte a perte v horké vodě – praní při teplotách nad 65 °C pomůže zničení roztočů. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden