Můj kousek štěstí

Zimní péče o rty

Zimní péče o rty

V zimě se rty mnohem rychleji vysoušejí a často praskají. Proto je důležité je zvlášť nyní důkladněji ošetřovat a chránit. Proč rty praskají? Kůže na rtech je velmi tenká a citlivá. Navíc neobsahuje mazové žlázky, proto je k vysušení a následnému popraskání náchylnější.

To výrazně zhoršuje chladné, suché a větrné počasí, pobyt ve vytopených nebo klimatizovaných místnostech a také intenzivní sluneční záření na horách. Kromě toho mohou k popraskání rtů přispět i některá infekční onemocnění, alergické reakce nebo špatná výživa.

Podráždit pokožku rtů může i nevhodná a nekvalitní kosmetika. Jak o rty správně pečovat Základem je rty co nejčastěji promazávat a chránit před UV zářením pomocí balzámů s ochranným faktrorem. Balzám by měl obsahovat zejména vitamin E, který dokáže pokožku regenerovat, vhodné jsou také zvláčňující složky – vybrat si můžete tyčinky s bambuckým máslem, včelím voskem, glycerinem a podobně.

Pokud se chystáte na hory, nezapomínala bych rozhodně ani na zmíněné SPF. Jezte stravu bohatou na vitaminy skupiny B a zinek nebo si v lékárně kupte nějaký doplněk stravy s těmito vitaminy a minerálem. A raději si rty neolizujte, tím se totiž také vysušují.

Tip navíc Občas dopřejte rtům hydratační nebo výživnou masku. Funguje podobně jako ty obličejové. Můžete si kupit hotovu, nebo si ji vyrobte doma. Jeden díl citronové šťávy, jeden díl olivového oleje a jeden díl medu dobře promíchejte a naneste na rty.

Nechte působit aspoň hodinu, ideáloně přes celou noc. Včelí med je také skvělý jako první pomoc při popraskání rtů.Naneste ho na rty v celistvé vrstvě a aspoň 15 minut vydržte ho neslízat. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden