Moje šťastná hvězda

Žindava evropská léčí záněty

Trvalá bylina roste zejména v lesích a na stinných místech, pěstovat ji ovšem můžete i doma. Do vaší domácí lékárničky se bude dozajista hodit.


V současnosti opět patří mezi nejoblíbenější rostliny. Nejenže je snadná na pěstování, ale také urychluje hojení ran, usnadňuje odkašlávání a rovněž je výborným pomocníkem proti alergiím a vyrážkám.


Žindava je trvalka, která dorůstá výšky až šedesát centimetrů.

Nenáročná na pěstování

Žindava je trvalka, která dorůstá výšky až šedesát centimetrů. Nese ozubené listy a květy má malé, bílé, až lehce načervenalé. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek jako saponiny, třísloviny, silici, pryskyřici a hořčiny.

Roste na stinných stanovištích, nejčastěji ve smíšených nebo listnatých lesích. Vypěstovat si ji ovšem můžete i doma. Nepotřebuje příliš světla, proto ji nemusíte mít přímo na parapetu. Zato potřebuje dostatek vlhkosti. Půda by neměla nikdy úplně vyschnout.

Na co se hodí?

Žindava byla velmi populární ve středověku, později se na ni tak trochu pozapomnělo, ale dnes je opět na vrcholu své slávy. Pomáhá léčit záněty v ústech a krku, léčí drobná poranění, pohmožděniny a také krevní výrony.

Odvar na posílení kostí

Nejúčinnější je odvar z léčivky, který posiluje kosti a podporuje léčbu zlomenin. Ve formě obkladů také léčí nepříjemné vyrážky. Jednu lžičku sušených listů zalijte 2 dcl vroucí vody a nechte pět minut louhovat.

Sceďte a vypijte či při zánětu v krku kloktejte. Případně si do  odvaru namočte kus látky a přiložte si ji na kůži, kde máte drobná poranění nebo ekzém.

Pomáhá i na záněty v krku.

Tinktura na bolesti a záněty v krku

Stejně léčivá je ovšem i tinktura z žindavy. Listy trháme vždy, když žindava kvete, a to je od května až do konce července. Jednu hrst čerstvých nebo sušených listů nasypejte do uzavíratelné sklenice a zalijte je padesátiprocentním alkoholem.

Uzavřenou sklenici nechte stát na stinném místě po dobu čtyř týdnů a pak tinkturu přeceďte přes plátýnko. Ke kloktání postačí pět kapek rozpuštěných ve sklenici vody.

Čerstvé listy na jizvy

Na krevní výrony, zhmožděniny nebo jizvy můžete přikládat rovnou čerstvé listy bylinky. Na půl hodiny si je přiložte na postižené místo a nechte působit. Tuto léčivou kúru absolvujte každý den do doby, než problém zmizí. 

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden