Moje sladké tajemství

Živá voda pro zdraví

Dostatečný pitný režim je základem zdravého těla. Hydratovaný organismus pomáhá správnému fungování orgánů v našem těle. Ale kolik toho vypít? Co je pro jednoho moc, může být pro druhého málo.

Pokud budete přijímat dostatek tekutin, budete také lépe spalovat přijaté kalorie. Obecně se říká, že by dospělý jedinec měl vypít 2–3 litry, ale záleží na individuálních potřebách a fyzických předpokladech každého. Pro naše zdraví je nutné udržovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin.

Člověk denně vyloučí přibližně 2,5 litru vody močí, stolicí, dýcháním i kůží. Aby tyto ztráty doplnil, musí vodu přijímat. Určitou ztrátu tělo doplní potravou s obsahem vody. Větší část ale musíme tělu dodat přímo v podobě tekutin.

Zejména při cestování a v horkých letních měsících je potřeba pít více. Do pitného režimu patří voda, ale i další nápoje či strava – například smoothie, minerálky, polévky nebo také okurka a meloun.

Čeho si všímat?

Na kávu a černý čaj si dejme pozor, ale pokud je pijeme v přiměřeném množství, nemají odvodňující účinky. Dejte si ovšem pozor i na sůl. Umí dehydrovat, takže jestli rádi solíte nebo milujete třeba chipsy ve slané krustě, o to více pijte vody.

Ta nám také pomáhá při zácpě, bolestech hlavy, eliminaci ledvinových kamenů nebo při celulitidě. Tekutina je zkrátka všelék, pokud není ovšem v podobě třeba alkoholu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden