Živáňská pečeně

Suroviny na 10 porcí:

1 kg očištěné hovězí roštěné

1 kg vepřové kýty bez kosti

1 kg kuřecích prsou

500 g slaniny bez kůže

500 g paprikových lusků (červené, žluté, zelené)

300 g cibule

2 brambory

Na marinádu:

200 g plnotučné hořčice

250 g kečupu

250 g oleje

100 g worcesterské omáčky

2 g mletého pepře

1 g mletého zázvoru

1 g mleté papriky

1 g chilli

40 g česneku

30 g soli podle chuti

cca 100 ml červeného vína

Postup: 

Postupně ušleháme hořčici, kečup, olej, worcesterskou omáčku, pepř, zázvor, papriku, chilli, drcený česnek a sůl (popřípadě červené víno). Do marinády naložíme na kostky nakrájené maso a slaninu, očištěné, na větší kusy nakrájené paprikové lusky, hrubá kolečka cibule a necháme odležet nejméně 24 hodin. Na dlouhou jehlu (špíz) nebo několik kratších napíchneme nejprve syrovou bramboru (není nutné), aby při pečení nevytékala po stranách šťáva a maso bylo dobře zafixováno a poté směs masa střídavě se špekem, paprikou a cibulí, uzavřeme napíchnutím další brambory.

Na stůl rozložíme 2–3 vrstvy alobalu, na něj pečicí papír; vložíme napíchanou jehlu, mírně zalijeme zbytkem marinády a vše zabalíme a utáhneme, ovážeme provázkem, vložíme na ohniště. Zabalenou jehlu občas potíráme mašlovačkou vodou, pečeme 2,5–3 hodiny.
Upečenou živáňskou zbavíme jehly, rozřízneme nožem obal, servírujeme s pečivem a nejlépe s cibulovým salátem.

reklama
reklama