Moje chvilka pohody

Život jako na kolotoči

Se závratí se někdy v životě setkal snad každý. Mohou ji vyvolávat migrény i infekční onemocnění nebo přemíra alkoholu.

V těchto případech ale trvá jen krátkou dobu. Pokud se ale závrať opakuje nebo trvá s přestávkami dlouhodobě, ukazuje to na postižení vnitřního ucha, nebo poruchu mozkového původu. Onemocnět tzv. pravou závratí můžete v každém věku, ale častěji jsou postiženi senioři. Mívají horší stav cév, a právě špatné prokrvení bývá mnohdy příčinou potíží.

Záněty i migréna

Porušení správného vnímání rovnováhy mohou v uchu způsobit infekce. Po nasazení protizánětlivých léků potíže zpravidla rychle vymizí. Pokud ne, pak to často souvisí se špatnou imunitou. Obtížně léčitelnou příčinou závratí jsou záchvaty migrény spojené s horším prokrvením oblasti sluchu. K němu ale může docházet i následkem zúžení cév nebo krvácení po úrazu.

Mozkové potíže

V tomto případě bývá nejčastější příčinou závratí vysoký krevní tlak, nebo rychlý pokles tlaku při vstávání z lehu. Může jít i o následky poruchy srdečního rytmu, metabolických poruch při cukrovce nebo ledvinových potížích a nežádoucí účinky některých léků.

Léčba s rehabilitací

Vyřešit základní onemocnění způsobující závrať nejčastěji pomohou rehabilitační cvičení, která vám předepíše lékař a která mají názvy jako Epleyův či Dix-Hallpike manévr nebo Brandt–Daroffovy cviky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden