Můj kousek štěstí

Zkroťte cholesterol!

Cholesterol je třeba držet v rovnováze. Není dobře, když je jeho hladina vysoká, ale neměla by být ani nízká, protože bez něho nemůže naše tělo fungovat. Vysoká hladina cholesterolu v krvi je největším strašákovým faktorem nemocí srdce a cév.

Mezi rizikové faktory nepatří jen jeho zvýšená hladina, ale současně se v těle odehrává proces oxidace, který je způsoben stresy, kouřením, pobytem ve smogovém prostředí… Co to vlastně je? Cholesterol je v podstatě tuk.Tělo si své tuky chrání před oxidací antioxidanty, které si umí samo vyrobit. Pokud ne, musíme je do těla dodávat. Jedním z nejdůležitějších antioxidantů je koenzym Q10, který zasahuje do procesů buněčného energetického mechanizmu v mitochondriích. To jsou takové malé buněčné elektrárny. Bez koenzymu Q10 nedokážou produkovat dostatek energie potřebné k tomu, aby mohly buňky, tělesné tkáně a vnitřní orgány správně fungovat. Při jeho nedostatku buňka chřadne a člověk se cítí unavený.

Kde najdete koenzym?

Koenzym Q10 je obsažen v sardinkách, makrelách, v sójovém oleji, celozrnných potravinách a ořeších. Obvykle však zdroj koenzymu nepřichází potravou, tělo si ho vyrábí v játrech z ostatních koenzymů. Tato schopnost těla se však oslabuje nemocemi a také postupujícím věkem. Proto je mnohem jistější snižovat hladinu cholesterolu stravou - listovou zeleninou, vitaminy skupiny B, dodávat tělu zinek, hořčík a kvalitní lecitin.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden