Můj kousek štěstí

Zkroťte svůj cholesterol

Že máte vysoký cholesterol, zjistíte většinou až při preventivní prohlídce nebo náhodném měření. Přesto je to nenápadný zabiják vašeho zdraví. Jak si ho vylepšit bez léků?

Začněte se hýbat

Tyhle rady nikdo moc slyšet nechce, přesto jsou nejúčinnější a hlavně nejrychlejší zbraní proti tomu, abyste si hladinu cholesterolu snížili. Důležité je ale vědět, že jak pomalu a nenápadně se vám cholesterol vyšplhal nahoru, bude stejně tak pomalu klesat. Musíte proto celkově změnit přístup k tomu, jak žijete. Najděte si pohyb, který budete aspoň jednou týdně schopni dělat pravidelně. A také co nejvíce choďte!

Upravte jídelníček

Je jasné, že smažené a tučné musí z kola ven. Přidejte více zeleniny, ovoce, zlehčete celkově svou stravu, ale tak, abyste ji vydrželi jíst dlouhodobě. Nesmyslné jsou diety! Zaměřte se na to, abyste jedli více ryb, vlákniny, ořechů, olivový olej, avokádo – to jsou všechno potraviny, které tělu prospívají a cholesterol snižují. A vajíček se nebojte, jen jejich hranici, sedm kusů za týden, nepřekračujte.

Vynechte kouření

Cigarety, stejně jako příliš alkoholu, je přesně to, co vám vaše tepny ucpává. I proto je vysoký cholesterol důvodem, že předčasně umíráme.Přispívá totiž k výskytu kardiovaskulárních a cévních onemocnění. Zkuste krok za krokem ozdravit svůj životní styl. Uvidíte, že se to na vašem tělem projeví, ať větším množstvím energie, nebo snížením hmotnosti, ale třeba i kvalitnějším spánkem.

Buďte pod dozorem

Je pochopitelně dobré, když se po svém snažení opět necháte zkontrolovat a zjistíte, jaké hodnoty cholesterolu máte. Lékař vám doporučí návštěvu a měření určitě jednou za půl roku. Chce to být ale důsledný a ve změnách, které jste provedli, i nadále pokračovat. Je to přece jen vaše investice do zdraví! .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden