Moje sladké tajemství

Zkusíte půst?

Koncem zimy se předci postili. Kořeny půstu jsou duchovní, toto bylo ale odlehčení po měsících, kdy lidé jedli tučná jídla a méně se hýbali.

Půst je vhodný i v dnešní době. I když se nepotýkáme s těžkou fyzickou prací a v zimě se nemusíme snažit udržet sílu tučným jídlem, přesto máme tendenci jíst víc, než je zdrávo, a navíc značně nezdravě.

Protože se i méně hýbeme, hromadí se v těle toxické odpadní látky, což vede ke vzniku různých zdravotních obtíží. Když zkusíte alespoň lehký půst, vaše tělo to ocení.

Hlavně přiměřeně

Půst může být různě přísný. Jestliže nemáte s postěním se žádné zkušenosti, rozhodně nezkoušejte jeho extrémní varianty, třeba takovou, která počítá pouze s pitím vody. Půst pro začátečníky může znamenat pouhé zlepšení jídelníčku.

Vynechte mastné, přesolené a přeslazené potraviny. Z masa dejte přednost rybám. Jezte co nejvíce ovoce a zeleniny. Troufáte si na víc? Pak zkuste měsíc jíst jako vegetarián či vegan.

Péče o duši

Pro křesťany je půst dobou, kdy se mají zklidnit a zamyslet nad svými skutky. Zklidnění v dnešní době prospěje každému. Naordinujte si dlouhé procházky, cvičení jógy, meditace. Omezte internet na nezbytné minimum, na zprávy se dívejte třeba jen dvakrát do týdne. Nepřemýšlejte o tom, co se děje všude kolem, ale o tom, co se děje ve vaší mysli.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden