Můj čas na kafíčko

Zkuste pomocníky ze spíže

Po krásném, zářivě bílém úsměvu touží každá z nás. Jenže i když si zuby pravidelně čistíme, vzniku zubního plaku a později zubního kamene mnohdy zabránit nedokážeme.

Zubní kámen se v určitém množství tvoří každému z nás. Vzniká mineralizací neodstraněného zubního plaku. Zubní kámen sice nebolí, ale způsobuje celou řadu problémů. V krajních případech může přivodit i zánět dásní. Jak těmto problémům předcházet?

Pečlivě, ale jemně

Zubní kámen, na rozdíl od plaku, neodstraníte kartáčkem a musíte si jej nechat odstranit zubním lékařem. Z tohoto důvodu se vyplatí zuby pravidelně, a hlavně správně čistit.

Kromě klasického kartáčku je dobré používat také zubní nit, mezizubní kartáčky a antibakteriální ústní vody. Zuby při čistění rozhodně kartáčkem nedrhněte sem a tam, tím byste si akorát poškodila zubní sklovinu.

Kartáček s měkkými štětinami přiložte na rozmezí zubu a dásně přibližně pod úhlem 45 stupňů. Poté zuby čistěte jemnými, krouživými pohyby. Na každém zubu proveďte zhruba deset krouživých pohybů a postupujte dál.

Jedlá soda, semínka i ovoce

Nevzhledných žlutých flíčků se zbavíte snadno. Potřebujete k tomu jen dvě suroviny. Stačí smíchat jednu lžíci jedlé sody a půl lžičky soli. Zubní kartáček namočte do teplé vody a ponořte do vyrobené směsi. Zuby si jemně vyčistěte a směs vyplivněte. Poté použijte ústní vodu.

Dalším skvělým pomocníkem, pokud se chcete zbavit plaku, jsou sezamová semínka. Sezamová semínka zuby vyčistí a eliminují tvorbu povlaku. Požvýkejte je, vyplivněte a zuby si pak vyčistěte suchým kartáčkem.

Na bělost zubů má velký vliv i strava, kterou jíte. Přínosné je ovoce obsahující vlákninu, třeba jablka nebo meloun. Jejich pevnější struktura s vlákninou vaše zuby při kousnutí otírá a částečně je plaku zbavuje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden