Můj čas na kafíčko

Zkuste přírodní medicínu

Rýmu či kašel si v zimě uženete raz dva. Ráno je mráz, nebo fouká vítr, odpoledne vykoukne sluníčko a jeden neví, jak by se oblékl. A najednou vás začne bolet v krku, pálit v nose a je to tu. Vyzkoušejte pár triků našich babiček!     

Křenová šťáva 

Křen pokrájíme na kolečka nebo ho nastrouháme a dáme do plastového sítka, které jsme položili na hrneček, a vše bohatě zasypeme cukrem. Asi za půlhodiny křen pustí šťávu. Užíváme ji třikrát denně.

Cibulový sirup

Na kolečka nakrájíme ¼ kg cibule, pokapeme medem a napěchujeme do skleničky. Druhý den slijeme šťávu a smícháme se šťávou vymačkanou ze ¼ kg strouhané mrkve, kterou jsme svařili, nechali vychladnout a přidali do ní 100 g hnědého cukru. Každou hodinu sníme jednu polévkovou lžíci.

cibulový sirup

Heřmánková inhalace

Hrst sušeného heřmánku přelijeme vařící vodou, přes hlavu přehodíme osušku, nakloníme se nad hrnec a vdechujeme páru. Poté je dobré ještě asi 30 minut zůstat v teple.Místo heřmánku můžeme použít obyčejnou sůl nebo několik kapek eukalyptového oleje, případně levanduli nebo citron.

Mátová mast

Při rýmě ji mažeme na prsa: Ve sklenici s 0,3 l vody necháme 2–3 týdny stát šest na jemno nasekaných mátových snítek a 2 hřebíčky. Pak přefiltrujeme přes jemný mul a jeden díl této tekutiny smícháme se třemi díly rozpuštěné vazelíny (0,2 l tekutiny, 6 ml vazelíny) a mast je hotová.

Lesní koupel

Uvolňuje hleny a horní cesty dýchací: Do vany s horkou vodou nalijte podle návodu na etiketě osvěžující přísadu do koupele s lesní vůní, nebo pár kapek éterického oleje se smrkovou pryskyřicí. A pak už jen odpočívejte a zhluboka dýchejte.

Cibulové mléko

Trápí vás zahleněný krk? Nasekejte nadrobno cibuli, jeden hřebíček a snítku tymiánu, povařte v ½ l vody a nechte 6 hodin louhovat. Propasírujte přes jemné sítko a asi 2 lžíce roztoku povařte se šálkem mléka. Pijte dva až tři šálky denně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden