Moje chvilka pohody

Zkuste si prostě odpustit

Soudíte se často nebo kritizujete se bez ospravedlnitelného důvodu? Nejste na sebe někdy až moc tvrdí?

Někdy je lepší odpustit si a jít dál. Přijměte své vlastní nedostatky a buďte k sobě laskavější.

Jak procvičovat soucit sám k sobě

Soucit se sebou samým je pozitivní přístup, který můžeme mít i k sobě. Skládá se z laskavosti k sobě samému, obyčejné lidskosti a všímavosti.

Mít soucit, znamená být schopen vnímat se jako přijímající a milující osobu, i když se zrovna nenacházíte v příznivé situaci a vůbec se tak necítíte.

Laskavost k sobě

Jinými slovy jde o sebedůvěra. Naučte se sami sobě porozumět. Když se vám něco nedaří nebo jste zraněni, spíše než kritičtí, buďte k sobě ohleduplní. Rozpoznejte včas negativní vliv vlastního úsudku a místo toho se chovejte vřele a trpělivě.

Projevování laskavosti, znamená zacházet s naší hodnotou jako s bezpodmínečnou, i když nedosahujeme svých vlastních očekávání – ať už prostřednictvím našeho chování nebo dokonce jen pomocí našich myšlenek.

Snažte se pochopit a ukázat trpělivost ohledně vlastních vnímaných nedostatků osobnosti. Buďte k těmto nedostatkům tolerantní.

Obyčejná lidskost

Neměli byste se vidět izolovaně od ostatních. Jste zkrátka takoví, jací jste a své chyby si odpouštějte. Nejste v tom sami, je dalších x lidí, kteří se zrovna mohou cítit ublíženě.

Cílem je udržet vaše pocity v rovnováze, když zažijete něco rozrušujícího. Mějte proto racionální nadhled, i když selháváte ve věcech, které jsou pro vás rozhodující.

Přijímejte své emoce se zvědavostí a otevřeností, když vám je smutno. I když je soucit jako vlastnost, lze ho také považovat za prostředek, který zaručuje naši rovnováhu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden