Moje chvilka pohody

Zlá a záludná ortorexie

Závažné psychické onemocnění, které nevnímáme na první pohled

Zdravá výživa je na místě. Pokud ale touha po ní přeroste v posedlost, hovoříme o poruše příjmu potravy s názvem ortorexie.

Nic se nemá přehánět. A platí to i ve zdravé výživě. Přehnané lpění na ní totiž vede k extrémním změnám s nežádoucími účinky na tělesné i duševní zdraví. Pro ortorektika je totiž jídlo na prvním místě. Stravuje se tak uvědoměle, že postupem času jí jen ovoce, sušené plody a biopotraviny. Spolu se „závadnými“ produkty ho děsí i kalorické hodnoty potravin. Konzumuje tedy pouze nízkotučné výrobky, nesladí a celkově snižuje příjem cukrů.

Organizmus strádá

Důsledkem této posedlosti chybí organizmu důležité látky a vitaminy. Tím dochází k úbytku na váze, který může skončit i smrtí. Závažný je také sociální dopad této poruchy příjmu potravy. Postižený totiž postupně přestává jíst pokrmy v restauracích, nezajde k přátelům na večeři, ale raději zůstane doma a připraví si jídlo sám.

Jsou na sebe hrdí

Na rozdíl od lidí, kteří trpí anorexií či bulimií a nikdy nejsou spokojeni se svým zevnějškem, jsou ortorektici hrdí na svůj zdravý životní styl i postavu. A většinou se setkávají s obdivem i ve svém okolí. Ortorexie je tedy závažné psychické onemocnění, které nemá se zdravým životním stylem nic společného. Zdravě žijící člověk totiž dbá i na duševní rovnováhu, do svého denního programu zařazuje pohybovou aktivitu a vyhrazuje si pravidelně prostor sám pro sebe. Ortorektik má čas jen na své jídlo.

Psycholog poradí

Léčba ortorexie je postavena hlavně na ochotě nemocného si svou poruchu připustit a chuti s ní něco dělat. Je také důležité si přiznat, že duševní poruchy mají tendenci se vracet a stačí k tomu většinou malý impulz. Nutné je tedy vyhledat psychologa a poradit se s ním o postupu léčby.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden