Moje šťastná hvězda

Zlepšete si svoji paměť

Mozek je z šedesáti procent tvořen tukem. Jde tedy o nejtučnější orgán v našem tělem. Proto mu také musíte dodávat tuky v pravidelných intervalech, není-li tomu tak, je zle. Musíte mu ale poskytovat ty správné, zdravé tuky. Ty jsou totiž prospěšné nejenom mozku, ale i srdci a cévám.

Nezapomínejte na zdravé tuky

Pro náš mozek jsou nejdůležitější omega-3 mastné kyseliny. Pokud jich máme nedostatek, způsobuje špatné fungování mozku a nepříznivě ovlivňuje jeho vývoj a chod.Některé vědecké studie dokazují, že nedostatečný příjem omega-3 mastných kyselin způsobuje předčasné stárnutí mozku a pokles jeho funkcí, jako jsou paměť, učení nebo myšlení. A z čeho omega-3 mastné kyseliny získáte? Nejlépe konzumací ryb, zejména lososa, dále vlašských ořechů, chia a lněných semínek nebo vajec. Tyto potraviny ale nestačí jíst jen občas nebo jednou měsíčně, v jídelníčku by se měly objevit alespoň jednou do týdne.

Dbejte na dostatek hořčíku

Jako prevence proti Alzheimerově chorobě skvěle funguje i hořčík.Ten je pro svaly i nervy nenahraditelným pomocníkem. Uvolňuje krevní cévy, zlepšuje paměť i myšlení a rovněž chrání mozek před takzvanými neurotoxiny, které jsou pro naše tělo velmi škodlivé. Největšími zdroji hořčíku jsou hlavně mandle, kešu oříšky, avokádo a černé fazole.

Co způsobí nedostatek zinku?

K čemu slouží? Především pro správný přenos informací do mozku. Dokáže totiž podpořit fungování takzvané krátkodobé paměti a kromě toho významně ovlivňuje prostorovou orientaci.
Pokud budete mít nedostatek zinku, můžete mít problém s koncentrací. Zinek je obsažený zejména v dýňových semínkách, kešu oříšcích, houbách a rovněž i ve špenátu. Nezapomínejte, že jak v případě hořčíku, tak zinku je nejlepší konzumovat ho skutečně v potravinách a nikoli v doplňích stravy.

Vitamin D je nutný

Nejlepším zdrojem vitaminu D je slunce, ale ne každý ho snáší a také není zdravé dlouho pobývat na přímém slunci. Přesto stačí, když se vystavíte slunci aspoň třikrát týdně na pouhých deset minut. Slunce by také mělo svítit alespoň na čtvrtinu vašeho těla, tedy například na obličej, paže a dekolt. Nebo alespoň na nohy. Nedostatek vitaminu D totiž způsobuje vážné psychické problémy.

Vitamin C potlačuje demenci

Tento vitamin je silným antioxidantem, tudíž účinně chrání buňky před předčasným stárnutím.
Když ho máte nedostatek, můžete mít problém s řečí, pamětí a také se zvyšuje riziko demence.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden