Můj kousek štěstí

Zlobí vás žlučník?

Dlouhodobá špatná životospráva, konzumace tučných nebo dráždivých jídel, ale i fyzická námaha nebo stres. To vše může způsobit problémy se žlučníkem.  

Jaké jsou hlavní příznaky?

Už nějakou dobu se může ozývat občasnou bolestí a lehčí nevolností, které samy odejdou. Často nad tím mávneme rukou a dál je neřešíme, ale to je chyba. Bolesti způsobují žlučové kameny nebo zánět a s tím neradno si zahrávat. Mohou vyústit i v silnou ostrou bolest pod pravým dolním žebrem doprovázenou horečkou, zimnicí i zvracením – to je žlučníkový záchvat.

Žlučové kameny 

Když už se vytvoří, samy se nerozpustí. Ani dieta na jejich zničení vliv nemá, má však velký význam pro to, abychom mohli i s tímto onemocněním normálně žít. Oslabený žlučník nemá rád především tučná a těžko stravitelná jídla, alkohol a přejídání.

Jakým jídlům se raději vyhnout?

Pokud žlučovými kameny trpíte, je vhodná úprava stravy. Tuky a oleje používejte raději pouze rostlinné a omezte tučná a mastná jídla. Vyhýbejte se hlavně přepáleným tukům při pečení a smažení, pro jistotu si odpusťte opékané brambory, hranolky a majonézu. Zrovna tak mohou žlučník dráždit agresivní česnek, čerstvá paprika, kari koření, ořechy a třešně. Není vhodné ani listové těsto. Snažte se také vyhýbat většímu stresu a nervovému vypětí a pochopitelně zapomeňte i na škodlivý alkohol a cigarety.

Jak na bolesti žlučníku?

Pokud už k bolesti dojde, můžete zkusit ji aspoň zmírnit. Pomoct může například konejšivý odvar z heřmánku s trochou citronové šťávy, uleví vám ale i čaj z máty, čekanky a ostropestřce. Zabírá i šťáva z černé ředkve, jablek či rajčat a pampeliškový med. Problémy s trávením může upravit i krátkodobá hladovka s vyloučením tuků.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden