Můj čas na kafíčko

Zlobí vás žlučník?

Potrápí vás čas od času žlučník a prospěla by vám dieta? Základním pravidlem je jíst v klidu 5x denně menší porce a vyloučit aspoň na čas z jídelníčku smažené a tučné potraviny.

Raději pokrmy dusíme, grilujeme, vaříme, jen s minimem tuku.
V dietě by měly být zastoupeny cukry, tuky, bílkoviny.

Nevhodné potraviny

Důležité je vyhnout se živočišným tukům – tučné maso, sádlo, uzeniny a mléčné výrobky (tučné sýry), vyřadit z jídelníčku nadýmavou zeleninu – zelí, kapustu, okurky, česnek, čočku, nejíst čerstvé pečivo a kynuté těsto, nepít alkohol a kávu, nepoužívat ostré koření a omáčky. Nedoporučují se také uzené ryby, kaviár, mák, ořechy, maliny, ostružiny.

Co máte jíst?

Do jídelníčku je třeba zařadit libové maso – kuřecí, králičí, ryby, hovězí, libová šunka… Používáme jen malé množství zdravých tuků – olivový a slunečnicový olej. Z mléčných výrobků jsou vhodné netučné mléko, sýry, tvaroh a jogurtové nápoje. Upřednostňujeme kořenovou zeleninu – celer, petržel, dále květák, salát, rajčata, brambory, z ovoce to jsou banány, broskve, jablka, meruňky, nektarinky. Kořeníme sušenou zeleninovou natí, koprem, pažitkou, bazalkou, kmínem, bobkovým listem, sladkou paprikou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden