Můj čas na kafíčko

Žloutenka nás ohrožuje na každém kroku

Žloutenka je virové onemocnění, které nám může pořádně zkomplikovat i celý život. Nejrozšířenější typy jsou A, B a C, existují ale i typy D a E. Proti prvním dvěma se dá očkovat.

Žloutenka typu A

Můžeme se jí kdekoli nakazit nejen od nemocných lidí, ale i infikovanými předměty, potravinami či vodou. Typ A nezpůsobuje mimořádně závažné zdravotní problémy a většinou nezanechává po vyléčení následky. Projevuje se zvýšenou únavou, teplotou, nechutenstvím a občas zvracením. Hlavním rozpoznávacím znakem je žluté zbarvení kůže a očního bělma.

Žloutenka typu B

Je daleko závažnější, neléčená může vést k selhání jater a u 2 % nakažených až k smrti. Přenáší se pohlavním stykem, krví a tělními tekutinami. Po vyléčení virus zůstává v těle. Člověk, který prodělal tento typ žloutenky, bývá odsouzen k doživotní dietě. Onemocnění má stejné příznaky jako u typu A. Proto v okamžiku, kdy se objeví, spěcháme ihned do nejbližší nemocnice.

Žloutenka typu C

Šíří se převážně krví. Příznaky bývají obvykle mírnější než u typu B, ale poškození organismu (hlavně jater) bývá závažnější. Toto onemocnění přechází až u 80 % nakažených do chronického stadia. Akutní onemocnění lze léčit, při chronickém může stav vyžadovat i transplantaci jater. Co to znamená? Doživotní dietu, zákaz větší fyzické námahy, žádný alkohol a permanentní únava.

Žloutenka typu D a E

Jsou také infekčním onemocněním jater. Jejich výskyt je však u nás zanedbatelný. D se přenáší infikovanou krví, E zejména kontaminovanou vodou a potravinami.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden