Moje šťastná hvězda

Žlučník umí pěkně potrápit!

Prudká bolest na pravé straně břicha, pocit plnosti, nadýmání. Mnoho lidí už ví, že má tu čest s podrážděným žlučníkem. Co na něj pomůže a jak potížím předcházet?


K tvorbě žlučníkových kamenů přispívá ženský pohlavní hormon estrogen. Z tohoto důvodu onemocnění postihuje nejčastěji ženy. K tomu, aby vás lidově řečeno „chytil“ žlučník, přispívá nejen přejídání, ale překvapivě také přísná dieta.


Na podrážděný žlučník je důležíté upravit svůj jídelníček.

Málo i moc je špatně!

Záchvat samotný může být pak vyvolán konzumací objemného nebo tučného jídla, fyzickou námahou nebo rozrušením. Někomu začne být těžko po šťavnatém ovoci, jinému po kakau nebo rajčatech.

V každém případě byste se měli vyvarovat hodně dráždivých potravin, jako jsou česnek, čokoláda nebo kořeněná a mastná jídla.

Naopak při přísné dietě spotřebuje náš organismus na trávení méně žluči než běžně, zbylá žluč se tak zahušťuje a krystalizuje a začínají se tak tvořit žlučové kameny.

Bylinky jako lék V případě citlivého žlučníku může pomoci řapík lékařský, protože látky v něm obsažené vykazují silné protizánětlivé účinky.

Jeho výtažky intenzivně stimulují činnost žlučníku a pomáhají s detoxikací jater, zlepšují metabolismus tuků a udržují správnou hladinu cholesterolu. Pro regeneraci žlučníku i celé trávicí soustavy je skvělý čaj ze směsi tří bylin – pelyňku pravého, heřmánku pravého a máty peprné.

Byliny v této kombinaci harmonizují žlučník, ale příznivě působí na zažívání i jednotlivě. Pelyněk pravý tvoří základ této žlučníkové směsi, doporučuje se nejen na podporu zažívání, ale také při problémech se žlučníkem.

Heřmánek pravý je v této směsi podpůrnou bylinkou, uvolňuje, tlumí křeče, působí protizánětlivě a proti průjmům. Máta peprná zlepšuje chuť celé směsi, podporuje zažívání a zlepšuje produkci žaludečních šťáv.

Trvale pomůže jedině operace

Jako první pomoc při záchvatu se doporučuje přiložit ručník namočený ve studené vodě na pravé podžebří, návštěvu lékaře byste však neměli příliš odkládat.

Jedinou možnou léčbou k zabránění dalšího záchvatu je operační vyjmutí žlučníkových kamenů, které záchvat vyvolávají. Po zákroku je samozřejmostí šetřicí dieta.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden