Moje chvilka pohody

Znamení, že je čas odejít

Lidé si často racionalizují důvody, proč s někým zůstat i přesto, že už jim vztah opravdu nic dobrého nepřináší. Jak zjistit, kdy nastala pravá chvíle odejít?

Pravdou je, že mnoho lidí zůstává v nefungujícím vztahu hlavně ze strachu, protože se bojí, co by bylo, kdyby ho ukončili. Bojí se samoty a prázdnoty bez partnera. Bojí se, že by udělali chybu, která se nedá vrátit. Stejně tak toho, že už nikdy nebudou znovu šťastní. Bohužel, doufat donekonečna ve vzkříšení nefunkčního vztahu bývá naivní a nebezpečné.

Život totiž běží rychle dál, a vám jaksi proplouvá mezi prsty. Co když na vás ještě někde čeká ten pravý? Za zkoušku a riziko ukončit nefunkční vztah, to určitě stojí. Kdy je tedy třeba začít myslet na odchod? Co naznačuje konec vaše společného života?

Nemluví o svých pocitech

Partnerské vztahy jsou velmi intenzivní a také velmi osobní. Klíčovou součástí jejich udržování je pak komunikace. Když nastanou jakékoli problémy, je třeba je řešit přímo, jasně se vyjadřovat a vzájemně si porozumět v tom, čeho chcete dosáhnout. Je potřeba brát i dávat, aby byly uspokojeny potřeby všech.

Pokud vztah opravdu končí, jedním z jeho nepřehlédnutelných znaků je právě neschopnost jakékoli komunikace. Lidé spolu už nejsou schopni a ochotni mluvit o svých pocitech a přáních, stejně tak nechtějí naslouchat tomu druhému. Nezajímá je to. Problémy se v takovém stadiu nijak neřeší, a tak se prohlubují.

Jeho chování nechápete

Je chování vašeho protějšku jako na horské dráze? Jednou dole, jednou nahoře? Milující chování střídají momenty vzteku? Stále častěji se na něco vymlouvá, celkově se k vám chová zcela odlišně než na začátku? Pak je třeba zpozornět. Samozřejmě, nikdo není dokonalý a každého někdy přepadnou chvíle hněvu, netrpělivosti nebo vzteku.

Obecně by ale mělo platit, že lidé ve zdravých vztazích by se měli vzájemně respektovat a ctít. Pokud ale cítíte nezájem a lhostejnost, není cesty zpátky. City vašeho protějšku jen stěží znovu oživíte.

Jste už ve vztahu zaseknutí v cyklu dobrých a špatných stavů, dokola zažíváte klid před bouří a následné výbuchy vzteku? Hádáte se stále o stejné věci, řešíte stále stejné problémy? Časem se dostanete do začarovaného kruhu negativních emocí, které vás jen budou vysávat. Až tak daleko to nenechte dojít.

To nejsou důvody, proč zůstat

Buďte k sobě upřímní. Nechcete vztah ukončit a odejít, protože se bojíte, že už se nikdy znovu nezamilujete a nebudete šťastní? Zůstáváte, protože stále věříte, že pokud budete dotyčnou osobu dostatečně milovat, tak se změní?

Zůstat byste však měli, protože svého partnera stále milujete a jste ve vztahu opravdu šťastní. Jakýkoli jiný důvod je špatný. A pro váš další život nebezpečný.

Buďte sami sebou

Ve vztahu je důležité, aby oba partneři měli prostor pro své záliby a nebyli zcela závislí jeden na druhém. Ujistěte se, že máte svůj vlastní koníček nebo práci, které máte rádi. Že máte vlastní přátele, se kterými můžete trávit volný čas. Naučte se rovněž trávit čas sami se sebou. Rozhodujte se sami za sebe, aniž by vás někdo kontroloval.

Nejhorší je, podřídit celé své soukromí a celý život partnerovi. Nežít sama za sebe. Vždy mějte život pevně ve svých rukou, buďte sami sebou. Jinak ani váš vztah nebude mít skutečný smysl. Pokud se tedy už sami sobě ztrácíte a nejste šťastní, udělejte ten první krok do neznáma. A odejděte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden