Můj kousek štěstí

Znaménka – nejvyšší čas na kontrolu

Vyšetřit znaménka a pihy je potřeba nejen před létem, ale i po něm. Působením slunečního záření se z nich mohl vyvinout zhoubný nádor – melanom. Melanom je nejagresivnější typ rakoviny kůže, a pokud se onemocnění nezachytí včas, bývá ve většině případů smrtelné. Prevence je proto v tomto případě bez nadsázky životně důležitá.


Jaké změny jsou nebezpečné?


Pihy a znaménka jsou přirozenou součástí naší kůže, většinou jsou ale neškodné. S věkem jich obvykle přibývá, a proto je dobré je občas prohlédnout. Odhalit zhoubné bujení ale nemusí být vždy lehké, jeho projevy jsou mnohdy nenápadné a pozvolné. I sami si ale můžete všimnout, když se některá piha nebo znaménko začne měnit. Drobné pihy s průměrem menším než půl centimetru většinou bývají neškodné, stejně tak znaménka, která nemění svou velikost, barvu ani tvar.


Zpozornět byste měli, když znaménko například změní velikosti barvy, tvar, má nezřetelné okraje či začne svědit. Alarmující je, pokud znaménko opakovaně krvácí. V takových případech rozhodně návštěvu dermatologa neodkládejte.


Pravidelné kontroly jsou doporučovány také lidem, kteří kožní nádor prodělali nebo jej prodělal někdo z pokrevních příbuzných, dále těm, kteří mají mnohočetné pigmentové névy, obrovské vrozené névy, nízký fototyp kůže nebo pracují ve venkovním prostředí. Pravidelné kontrolování pih i znamének byste měli absolvovat dvakrát ročně, většina zdravotních pojišťoven na toto vyšetření svým klientům přispívá.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden