Můj kousek štěstí

Znáte moruše? Strom plný ostružin?

I tak by se dal popsat morušovník, který byl kdysi velmi rozšířený. Dnes se však vyskytuje vzácně. Moruše přitom mají široké spektrum výborných účinků na lidské zdraví. Moruše léčí vysoký tlak, záněty trávicího ústrojí a hlavně cukrovku.

Obsahují totiž moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů, což napomáhá k udržení zdravé hladiny glukózy. Plody jsou velmi bohaté na železo, vápník, fosfor, draslík i hořčík. Obsahují také pektin, vlákninu a na ovoce mají překvapivě vysokou hladinu bílkovin. Plody moruší mají také vysoký obsah vitamínu C, dále obsahují vitamíny K a E, vitamíny skupiny B a provitamín A. .

Léčí plody i listy

Resveratrol v moruších chrání organismus před nádorovým bujením, brání rozvoji a růstu nádorů a navrací nemocí postižené buňky do původního, zdravého stavu. Napomáhá také odbourávání stresu a má tak ochranné účinky na srdce a oběhový systém. Tuto složku však obsahují pouze tmavé plody moruše podobně jako červené víno. Díky vysokému obsahu železa působí proti chudokrevnosti, posiluje imunitu, nervový systém, dodává pevnost vlasů, nehtů i pokožky. Podporuje přirozený hluboký spánek. Působí rovněž proti strachu a depresím. Listy obsahují antioxidant morusinol, který brání vzniku krevních sraženin, posiluje jaterní funkce a působí velmi příznivě také na pleť. Čaj z listů bílé moruše se užíval od pradávna na „nemoc žízně“, což byl diabetes. Moruše není možné dlouho skladovat, je třeba je ihned zkonzumovat anebo zpracovat. Dělají se z nich kompoty a marmelády, výborné jsou ale také morušové sirupy nebo vína či dokonce pálenka.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden