Můj kousek štěstí

Znáte naše posvátné stromy?

Už od pradávných dob se lípa stala pro svou vůni, půvabnou korunu i vlídný stín symbolem ochrany, pomoci a lásky. Lidé ji začali uctívat. Jsou ale i další stromy, které si zaslouží naši pozornost a obdiv.


Lípy

Český národní strom

Za nejstarší lípu se považuje Tisíciletá lípa v Klokočově na Vysočině. Bývala jedním ze stromů, které fungovaly jako směrník v pralesních mokřadech Libické obchodní stezky spojující Čechy a Moravu. Už ve 14. století šlo o velmi starý strom, který zaujal i císaře Karla IV. Na jeho počest se někdy nazývá také Královská nebo Karlova. Nejmohutnější lípou u nás je Vejvodova lípa, obvod jejího kmene měří 1225 cm. Věk lípy není přesně znám, uvádí se až 850 let. Tatobitská lípa roste v Českém ráji v obci Tatobity.

Strom se objevuje na vlajce a znaku obce. V dubnu 2016 se stala druhým nejkrásnějším stromem Evropy. Obvod kmene Tatobitské lípy je přes devět metrů a do její dutiny se vejde 11 dospělých lidí. Další hvězdou je lípa v osadě Kotel na Českolipsku. Na první pohled zaujme svou rozložitou korunou a vykotlaným kmenem s několika otvory. Tisíciletá lípa byla vždy pevně spjatá s historií osady. Strom byl zasažen v průběhu věků několika požáry, ale pokaždé se jej podařilo zachránit. Do dutiny se vměstná až dvacet dospělých osob.

Duby

Opravdu nikdy neopadá?

Pamatujete si na pohádku Jana Wericha „Až opadá listí z dubu“? Tehdy sedlák Čupera převezl čerta a měl pravdu – dub nikdy úplně neopadá. Na našem území máme několik dubů, které pamatují velmi dávné časy, rostou a žijí už tisíc let. Nejstarší je Oldřichův dub v Peruci. Je vysoký 31 metrů a po obvodu měří 760 centimetrů. Dub je zapsán na seznamu nejvýznamnějších stromů UNESCO. Zmiňuje se o něm už Dalimilova kronika v souvislosti s příběhem o Oldřichovi a Boženě.

Za největší a nejstarší dub na Moravě je považován Žižkův dub v Náměstí nad Oslavou, pod nímž tábořil a přespal samotný Žižka při svém tažení. Jedním z nejstarších stromů je také Svatováclavský dub. Najdete ho ve městě Stochov u Kladna. Zde se měl roku 903 narodit svatý Václav a jeho babička svatá Ludmila zasadila v místech jeho narození dub, který zde roste dodnes

Topoly

Jinoši mezi pamětníky

Poněkud méně častý druh mezi památnými stromy je topol černý. Strom se sice nedožívá tak vysokého věku jako dub nebo lípa, zato byl vždy vysoko ceněn a uctíván pro rozsáhlé účinky na lidské zdraví a svou roli v lidovém léčitelství. Dorůst může až 30 metrů a dožít se věku několika sta let. U nás roste těchto nádherných stromů velké množství a mnoho z nich jsou už stromy památné.

Nymburský je dnes nejmohutnějším topolem černým u nás – po Pardubickém, který již není. Nymburský topol najdete u pravobřežní Polabské cyklostezky z Poděbrad do Nymburka. Jako doposud nejsilnější co se obvodu týče, stále živý, památný topol černý je označován topol u nádraží ve Varnsdorfu – má 698 cm po obvodu. Nádherné památné topoly najdeme všude po naší zemi, zvlášť zajímavé se nacházejí u Kounic, slavné jsou topoly Dřítecký a Březinský,

Tisy

Nejstarší stromy

Památný tis v obci Krompach 8 km od města Cvikov je považován za nejstarší strom na českém území a vůbec nejstarší tis Evropy. Pověsti mluví až o 2000 letech. Podle odhadu z 19. století mělo být tehdy stromu 1800 let. Další památný tis, který se řadí k nejstarším, je Vilémovický tis, jehož věk se odhaduje 1 500 až 2000 let. Nejstarší tisem na Moravě je Pernštejnský.

Nachází se v těsné blízkosti hradu Pernštejna a stojí v příkrém svahu pod přístupovou cestou. Jeho stáří se odhaduje na 1000 let a zvítězil v celostátní soutěži "Strom roku" v roce 2005. Podle pověsti je osud stromu spojen s osudem hradu. V ní se vypráví, že poutník vyslovil pochybnost o tom, že se na skále podaří hrad postavit. Zarazil zde tisovou poutnickou hůl do kamenné suti a pravil: Když se podaří postavit hrad, suchá hůl se ujme. Hůl se zazelenala, hrad byl postaven a od té doby jsou jejich osudy spojeny.

Další velikáni

Buk nebo dřezovec?

Také další stromy mají své slavné zástupce. Například buk v Boučí u Horní Krupé nedaleko Havlíčkova Brodu je nejmohutnějším bukem u nás, jeho obvod je 700 cm, což je na tento strom unikát. U stromu je studánka, které jsou přisuzovány léčivé schopnosti. Ochránkyní místa je Panna Marie, jejíž obrázek najdete na stromě. Kolem buku prochází zelená turistická značka ze Zálesí do Lysé.

Také javor u Vinařic nedaleko Kladna je památný strom, s rozlomeným kmenem roste na okraji vesnice, nedaleko potoka. Stáří stromu se odhaduje na tři sta let. Netypickým památným stromem je dřezovec, najdete ho u silnice z obce Kožlí do Hněvkovic. Jako památný strom byl prohlášen v roce 1988 pro svoji velikost. Památným stromem byla označena také samostatně stojící bříza v zaniklé vsi Popov u Jáchymova. Strom je vzpomínkou na obec, která dnes už neexistuje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden