Moje šťastná hvězda

Znáte složení svého krému?

Chraňte své zdraví!

Nejspíš jste doteď vybírala svůj krém podle značky, věku a typu pleti. Na tom není nic špatného, ale mnohem důležitější jsou látky, které krém obsahuje. Víte, jak pleti prospívají oleje, nebo co s ní dokážou ftaláty? Díky nám už v drogerii nezaváháte.

Zatímco mladá pleť je hebká a pružná a nepotřebuje žádné zvláštní zázraky proti stárnutí, majitelky zralé pleti by se už měly zaměřit na boj s vráskami. Jak ale na to, když se ve všech těch chemických a často ani přírodních látkách nevyznáme? Až příště zajdete do drogerie, dobře se podívejte na to, co v sobě váš oblíbený krém ukrývá. Možná budete hodně překvapená.

Mocná síla olejů

Základní složkou každého krému je větší množství oleje a menší vody. Dále najdete v téměř každém krému takzvanou adstringentní neboli svíravou látku, která stahuje póry, redukuje kožní maz a vyrovnává pH pleti. Nezbytnou součástí jsou i protizánětlivé a konzervační látky a pak ty nejdůležitější – biologicky účinné. Patří mezi ně například aloe vera, bambucké máslo a především oleje – avokádový, ricinový, mandlový, arganový a podobně. Ty všechny jsou nepostradatelné pro to, aby vaše pleť byla pružná, vláčná a chráněná před sluncem i dalšími vnějšími vlivy.

Při výběru vhodného krému rozhodně nic nepodceňte. Jde přece o vaše zdraví!

Látky, které prospívají 

Další názvy, kterých se při zkoumání etikety pleťového krému rozhodně nemusíte bát, je kyselina ursolová a hyaluronová, retinol, glycerin, vitamin E, allantoin a koenzym Q 10. Nelekejte se ani názvu jako betaglucan, který podporuje obranyschopnost a obnovu buněk. Flavonoidy zase pleť vypínají a zpevňují, ceramidy dokážou udržet buňky pohromadě jako tmel a udržují ji tak hladkou. Všechny tyto látky obsažené v krémech zajistí jejich větší účinnost proti vráskám, která dokážou ženy ve vyšším věku pořádně potrápit.

Složky, kterým se raději vyhněte

Kosmetické firmy dnes bohužel v honbě za nejlevnější výrobou používají při výrobě krémů i látky, které pleti rozhodně nesvědčí, nebo jsou pro ni dokonce škodlivé. Patří mezi ně ftaláty, které zvyšují riziko alergií a astmatu a v kosmetice se používají ke zvýraznění vůně. Na etiketě je poznáte podle názvu začínajícího na „di“, například dimethyl ftalát. Váš krém by dále neměl obsahovat konzervační látku methyldibromo glutaronitril, laurylsíran sodný, alkohol, kolagen, freony a formaldehyd. Pokud nevíte, co jednotlivé pojmy znamenají, podívejte se na internet, kde se dozvíte podrobnosti.

Chce to kontrolu

Pokud chcete znát podrobný seznam toho, co které výroky obsahují, najděte si například na webových stránkách www.slozenikosmetiky.cz jejich složení. Zde najdete přehledný seznam všech látek, které se v kosmetice používají. Je to jednoduché, a ještě se navíc mnohé dozvíte, takže příště, až budete v drogerii opět vybírat kosmetiku, už budete vědět, podle čeho se řídit.

Drahé a pěkně zabalené krémy nezaručují, že neobsahují škodlivé látky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden